Je všeobecně známé, že elektrická trouba v porovnání s plynovou je rychlejší, lze ji lépe regulovat a hlavně - teplo působí na připravovaný pokrm rovnoměrně. Původní elektrické trouby byly vybaveny pouze dvěma topnými tělesy. Vývoj šel ale dopředu. Nejprve se dvě tělesa doplnily grilem, posléze se, laicky řečeno, změnil jejich tvar, přimontovaly se k ventilátoru a na světě byly první horkovzdušné trouby.

Na trhu v současné době pořídíte elektrické trouby v několika variantách. Kromě klasických modelů obchodníci nabízí i horkovzdušné elektrické trouby, parní, trouby s grilem, kombinované a multifunkční.

Původní elektrické trouby

Základem klasické elektrické trouby jsou většinou dvě topná tělesa, umístěná standardně nahoře a dole. Teplo tak působí z obou stran. V zadní stěně je zabudovaný ventilátor, který zajišťuje proudění vzduchu uvnitř. Tím se urychluje proces přípravy jídla a teplo působí na pokrm rovnoměrně. Samozřejmostí je dnes i vnitřní osvětlení.

Topné těleso horkovzdušné trouby má zpravidla kruhový tvar a je umístěno v blízkosti ventilátoru, většinou kolem turbíny, aby mohlo ohřívat vzduch, který proudí dovnitř. Horkovzdušné trouby nemusí sloužit pouze k pečení, ale lze je stejně dobře využít i k rozmrazování potravin, k sušení hub, bylin a ovoce, k urychlení vykynutí těsta a podobně.

Do popředí zájmu spotřebitelů, se na úkor svých horkovzdušných „kolegyň“, během několika málo let, dostaly parní trouby. Pára se získává pomocí ohřevu nádoby, kterou před pečením naplníme vodou. Vzhledem k tomu, že se při přípravě pokrmu obejdeme bez tuku, jídlo tak neztrácí žádné vitaminy a stopové prvky.

Dalším typem elektrické trouby je varianta s grilem. Rozdíly je opět v přidaném topném tělese, které může být součástí jak klasické, tak i horkovzdušné troubě. Velmi oblíbený je zejména otočný rožeň.

Nová „inteligentní“ generace

Současné elektrické trouby se mohou chlubit mnoha vychytanými inovačními doplňky, jako je například teplotní sonda, která vám zjistí podle teploty pokrmu, kolik času zbývá k jeho dokončení. Stačí ji do pokrmu zapíchnout, a ona mnohem přesněji, než třeba špejle, zjistí, v jak pokročilém stavu přípravy se jídlo nachází.

Další samozřejmostí se staly termostaty, s jejichž pomocí lze nastavit troubu na přesně požadovanou teplotu. Nejenže samy vypnou funkci pečení, ale mohou zároveň i udržovat teplotu uvnitř trouby tak, aby jídlo nevychladlo do té doby, než se k troubě vrátíme.

U nových modelů začíná převládat dotykové ovládání. Samotná komunikace spotřebiče s člověkem je zajištěna pomocí digitálního displeje. Moderní elektrické trouby mají k dispozici i vlastní paměť, takže lze přednastavit prakticky celý proces přípravy jídla. V některých případech stačí zadat pouze váhu (množství) a typ potraviny. Dražší modely pak nabízejí i systém ochlazování dvířek, takže z venkovní strany nehrozí úrazy popálením, což ocení zejména v rodinách s malými dětmi. Populární je rovněž funkce samočištění, kterou umožňují některé typy speciálně upravených interiérových povrchů.

Klasické sporáky na ústupu

Přestože se i plynové trouby stále vyvíjejí a jejich výrobci se snaží, aby obstály co nejlépe, při srovnání s jejich elektrickými soky, zájem o ně klesá. Stejně tak začíná zvonit hrana i volně stojícím sporákům. Není divu. Vestavné trouby se lépe přizpůsobují prostoru v kuchyni a zároveň nabízejí pohodlnější obsluhu.

Lze je nejenom variabilně umístit do potřebné výše, abychom nemuseli ohýbat svá záda, ale stejně tak můžeme, právě na rozdíl od klasického sporáku, od sebe oddělit varnou desku a pečící část. Samozřejmostí je dnes i teleskopické vysouvání a výsuvné pečící vozíky, které vás opět uchrání před zbytečnou bolestí.

Kolik zaplatíte?
Cenové rozpětí značkových volně stojících elektrických sporáků se pohybuje zhruba od 5.000 korun nahoru. V této výši pořídíte například elektrický sporák Zanussi s litinovými plotnami a otočným rožněm. Horní cenová hranice je otevřena a odvíjí se od použitého materiálu a pochopitelně užitných funkcí jednotlivých modelů. K těm luxusnějším patří například modely firmy Siemens. Jejich elektrický nerezový sporák se sklokeramickou deskou, s pečícím vozíkem a troubou na 65 litrů si můžete domů pořídit za necelých 35.000 korun.

Ještě větší cenové rozdíly jsou mezi vestavnými elektrickými troubami. Za necelých 6.000 korun nabízí multifunkční troubu s mechanickou minutkou firma Ariston. Desetkrát vyšší, cca 50.000 korun, je cena pečící trouby liftMatic, opět značka Siemens, určená k instalaci na zeď do výšky očí. A její výhody? Pochopitelně design a nerez materiál, dále jedenáct druhů ohřevu, včetně cirkulačního grilu, 3D horkého vzduchu, rychloohřevu, předehřívání, rozmrazování, udržování teploty při otevřené troubě a udržování teploty při zavřené troubě. Dále je to funkce activeClean, neboli automatické samočištění, tukový a pachový filtr.

Autor: sup

Foto: archiv firmy Electrolux