Základní funkcí mlýnku na maso, ať už elektrického nebo ručního, je mletí masa. I ten nejlevnější mlýnek je většinou vybaven alespoň 2 mřížkami pro jemnější nebo hrubší mletí. Elektrické mlýnky na maso nabízejí především komfort. Během několika sekund nebo minut umelete požadované množství masa – pro lepší manipulaci i práci mlýnku je lépe maso nakrájet na větší kostky a postupně vkládat do mlýnku. Rychlost mletí masa závisí na příkonu mlýnku – např. mlýnek o příkonu 2000 wattů namele za 1 minutu přibližně 2,3 kg masa.
Velmi užitečným vybavením elektrického mlýnku je tzv. samoostřící nůž.
Kromě mletí masa zvládají některé mlýnky i další činnosti. V souvislosti s masem a masnými výrobky jsou to nástavce na výrobu (plnění) domácích uzenin – klobás a párků.
Součástí mlýnku můžou být nástavce na strouhání a krájení – ovoce, zeleniny, brambor, ořechů, čokolády, sýra, rohlíků na strouhanku apod.
Nadstandardem jsou potom nástavce na pasírování měkkých plodů, na výrobu domácích šťáv a sirupů. Některé mlýnky nabízejí lis na citrusy.
Elektrický mlýnek na maso je součástí také některých kuchyňských robotů, nebo je možnost jej k robotu dokoupit. Je potom na zvážení každého, zda dá raději přednost kompaktnímu přístroji s řadou dalších funkcí (míchaní, šlehání, mixování apod.) nebo preferuje skladnější samostatný mlýnek. Samostatný elektrický mlýnek má ale vyšší příkon než kuchyňské roboty.
Mohlo by vás zajímat Jak vybrat kuchyňský robot – sledujte materiály, příkon i příslušenství
Na co se zaměřit při nákupu mlýnku
- zajímat by vás měl příkon mlýnku – čím vyšší příkon mlýnku, tím rychleji maso namele a tím lépe si také poradí s tučným masem, příkon elektrických mlýnků se pohybuje v rozmezí 1500 až 2000 W,
- sledujte počet příslušenství a zvažte, co všechno využijete,
- zjistěte si, jaké jsou možnosti nákupu náhradních dílů, a někteří výrobci už také garantují opravitelnost výrobku a dostupnost náhradních dílů po dobu např. 10 let,
- dejte přednost bytelným mlýnkům, ideálně s kovovými součástkami, případně celokovovým
Autor: redakce
Foto: archiv firem