Pochopitelně, vždyť PET láhev balené vody je podstatně dražší, než stejné množství vody z vodovodu. Byznys je byznys.

Ale jak je tomu doopravdy? Voda z vodovodního řádu je u nás opravdu zdravotně nezávadná, faktem však zůstává, že její kvalita i chuť se v různých regionech liší. To je dáno různými faktory (odkud voda pochází, jak je čištěna, jaký je stav potrubí atd.). Pokud vám tedy ta „vaše“ voda příliš nechutná, je příliš tvrdá či chlorovaná, nebo chcete mít opravdu jistotu, že v ní nejsou obsaženy nějaké nežádoucí látky, dá se to vyřešit velmi elegantně, aniž byste se museli každý týden tahat s vodou balenou. Dobře totiž poslouží filtr.

Existuje ohromné množství filtrů na vodu, lišících se principem, velikostí, formou atd. Tou nejjednodušší kategorií jsou filtrovací konvice, do kterých prostě natočíte vodu z kohoutku a počkáte, až se přefiltruje. Typickým příkladem jsou výrobky firmy Brita, kombinující filtraci mechanickou a chemickou (aktivní uhlí a pryskyřice), jiné typy využívají kromě aktivního uhlí i stříbro apod. Pořídíte je za cenu v řádu několika stovek korun a můžete si je vzít s sebou třeba na chatu, nebo zahraniční dovolenou.

Další druhy filtrů se umisťují přímo na vodovodní baterii, nebo na přívod k ní (pod dřez apod.), takže filtrovaná voda je k dispozici při každém otočení kohoutku. Taková zařízení jsou již dražší, například filtr MTC 10 vyjde na 1359,- Kč, jiné typy stojí i několik tisíc.

A konečně můžete mít velký filtr zabudovaný hned za vodoměrem, takže filtrovaná voda je po celém domácím rozvodu a ve všech kohoutcích. Toto řešení má výhodu především tam, kde obecní řád není v příliš dobrém stavu (časté poruchy spojené s rezavou vodou a další nepříjemné průvodní jevy). Díky filtru máte nejen chuťově příjemnou vodu, ale váš domácí vodovodní systém se navíc nezanáší rzí a dalšími mechanickými nečistotami. Své místo má pochopitelně i u domů napájených z vlastní studny, kde kvalita vody může kolísat. Ceny očekávejte v řádu tisíců korun.

Kromě nejběžnějších filtrů založených na kombinaci aktivního uhlí a mechanických propustí se objevují již zmíněné filtry se stříbrem, ale i technologie s osmotickou membránou (např. Aquel), což je zjednodušeně řečeno mechanická filtrace skrze tak malé póry, že jimi projdou jen molekuly vody. Stříbro a osmóza odstraní z vody také bakterie a viry.

Při volbě vhodného filtru nezapomínejte na to, že filtrační vložky po čase ztrácejí účinnost a musí se vyměnit. Intervaly výměny, stejně jako ceny náhradních vložek, jsou různé a samozřejmě určují celkové provozní náklady zařízení. Pořizovací cena tedy není vše. Stejně tak je důležité vědět, že třeba za rok půjdou náhradní filtry ještě vůbec koupit.

Při koupi zvolte zařízení vyhovující danému účelu a používejte jej v souladu s doporučením výrobce, jinak by mohlo dojít k zničení výrobku (např. některé filtry nejsou určeny pro úpravu studniční vody apod.).

Autor: Michal Hamšík

Foto: archiv firem Brita, Moje živá voda, Metrico cons.