Velkou výhodou těchto přístrojů na vodu je fakt, že odpadá nošení těžkých a zejména mnohem dražších PET lahví z obchodu. A k tomu všemu se člověk s aquabarem chová také ekologicky, neboť k většině z nich jsou dodávány vratné polykarbonátové obaly, které jsou po skončení životnosti recyklovány. Odpadá tedy ještě obrovské množství plastů, které je potřeba zlikvidovat. Ovšem pozor, samozřejmě, že existují i tzv. PET barely určené na jedno použití.

Aquabary, které jsou v podstatě jednoduché, ale zároveň vysoce výkonné přístroje pro výdej chlazené či horké vody, můžeme rozdělit na několik typů - jednak existují menší stolní a větší podlahové přístroje, jednak je dělíme na tzv. kompresory (s kompresorovým chlazením) a tzv. elektrony (s termoelektronickým chlazením), přičemž kompresory jsou o něco výkonnější a hodí se více na frekventovanější místa s velkým odběrem vody během krátkého časového úseku, tedy do kanceláří nebo obchodů. Elektronické chlazení je zase vhodnější na místa s menším odběrem vody a do míst s běžnou pokojovou teplotou, tedy do domácností.

Některé aquabary už dnes upouštějí od varianty horké vody a mají zařízení určené pouze k chlazení, neboť voda načepovaná z přístroje nedosahuje ideálního varu, "pouze" teploty od 89 do 95°C. U chlazené vody je to 6 až 12°C. Vedle chlazení či ohřevu vody nabízejí některé přístroje také dodatečné funkce, jako je přídavný dávkovač instantních směsí na polévky nebo směsí pro teplé či studené nápoje. Tímto se aquabary přibližují cenově nesrovnatelným nápojovým automatům. U některých dražších přístrojů také najdeme digitální displej s předvolbou, kolik stupňů má mít teplá nebo studená voda, některé automaty disponují ve spodní části lednicí, jiné mají podavač kelímků nebo pojistku proti elektrickému probíjení.

Přístroje se liší samozřejmě také vizáží. Asi nejčastěji se můžeme setkat s klasickými velkými bílými aquabary, vyrábějí se ovšem také kuchyňské miniverze bílých přístrojů nebo elegantní nerezové automaty, které se hodí do moderních kuchyní. Podle toho, jak sofistikovaný přístroj si vyberete, samozřejmě také zaplatíte. Nejlevnější aquabary pořídíte už za necelé dva tisíce korun, ty dražší se pohybují kolem pěti až osmi tisíc. Některé firmy však nabízejí pronájem či bezplatné testovací zapůjčení aquabarů. Roznáška a výměna plných za prázdné barely pak funguje většinou zdarma po celé republice po 24 hodin denně, přičemž cena za jeden barel se pohybuje kolem stokoruny za cca 20 litrů vody.

Pokud máte raději perlivou vodu, pak existuje ještě jedna možnost, a sice pořídit si tzv. sodobar. Jedná se o přístroj, který vyrábí a chladí sodovou vodu, přičemž je možné načepovat si chlazenou neperlivou, jemně perlivou a perlivou vodu. Cena je však mnohem vyšší než za aquabar, pohybuje se od 20 do 50 tisíc korun.

Autor: efa

Foto: archiv firmy Aquabary.cz