Piliny se během výroby cihel přidávají do speciální výrobní směsi hlín, kde tvoří asi 25 % objemu. Při výpalu piliny vyhoří a uvnitř cihly na jejich místě vzniknou typické miniaturní dutinky, které do sebe uzavřou suchý vzduch. Ten se poté chová jako velmi dobrý izolant a díky němu se snižuje tepelná vodivost cihelného materiálu. Tímto způsobem se podstatně omezí úniky tepla zdivem. Použití pilin je vhodné také z hlediska ekologického přístupu k přírodě, díky nim se totiž zároveň snižují nároky na množství zemního plynu potřebného pro samotný výpal cihel.

Už i zemní plyn byl přitom vybrán jako palivo mající ohled na přírodu. Hlavní ekologické výhody zemního plynu se projevují hlavně při jeho spalování, ve srovnání s uhlím nebo kapalnými palivy při něm vzniká daleko méně škodlivin. Ve spalinách je v zanedbatelném množství obsažen prach a oxid siřičitý, také emise oxidu uhelnatého a uhlovodíku jsou ve srovnání s jinými palivy výrazně nižší.

Do cihel značky POROTHERM se během výroby přidávají piliny vzniklé při výrobě řeziva. Velmi důležitá je jejich stejná velikost, proto se musí prosívat na speciálním velmi jemném sítu. Takto je u všech typů cihel POROTHERM zaručen následný vznik stejnoměrných pórů. Do výrobní směsi hlín jsou piliny přidávány jen v takovém množství, aby se vytvořil vyvážený vztah mezi požadavky na pevnost výrobku, jeho tepelněizolační vlastnosti a řízení procesu vypalování.

Piliny nejsou objevem moderní doby, jak by se mohlo zdát, do cihel se přidávaly dávno v minulosti. Již naši pradědové přidávali do cihel nejrůznější příměsi, k nimž patřila i sláma, plevy nebo třeba seno. Tehdy však tyto přírodniny sloužily hlavně jako prevence před vznikem prasklin během sušení výrobků. Až mnohem později se zjistilo, že je takto možné výrazně přispět ke zlepšení tepelněizolačních vlastností zdiva. Také název značky POROTHERM je odvozen od pojmu „porozit material“, tedy i pilin, které dnes tvoří nedílnou složku těchto cihel.

V dnešní době již není možné cihly POROTHERM porovnávat s jejich historickými předchůdkyněmi. Přestože se vyrábějí ze stejných materiálů jako v minulosti, technologie jejich výroby do dnešních dní prošla zásadní proměnou. Do výrobního procesu tak dnes vstupují mnohem kvalitněji připravené vstupní suroviny a neporovnatelně kvalitnější je rovněž výsledný produkt. Před tím, než jsou finální výrobky uvedeny na trh, podstupují pečlivé a náročné testování. Díky tomu se konečnému spotřebiteli dostává do rukou opravdu kvalitní produkt s mnoha nenahraditelnými vlastnostmi.

- jap -