Dříve byly digestoře podceňovány zejména kvůli vysoké hlučnosti a nízké účinnosti, a proto se při vaření více větralo, aby se páry a pachy nedržely v kuchyni nebo i dalších místnostech bytu. Úkolem digestoře je právě tyto páry a pachy odsávat, a zabránit tak jejich šíření po celém bytě.

Základní rozdělení odsávačů

Digestoře lze rozdělit hned podle několika kritérií. Prvním je rozdělení dle způsobu odtahu na komínové (s odtahem ven z místnosti), a recirkulační (s odtahem přes uhlíkový filtr zpět do místnosti). Komínové odsavače mají vyšší účinnost, protože páry a pachy jsou odváděny do komína nebo přes fasádu ven a jsou také tišší. Recirkulační odsavače zachytávají pouze pachy, vlhkost neregulují a slouží v podstatě jako čistička vzduchu. Zvýšená hlučnost a snížený výkon tohoto způsobu zapojení je dána použitím následného uhlíkového filtru, což je v podstatě další překážka v proudění vzduchu.

Dále lze odsávače rozdělit dle umístění na nástěnné, podstavné, vestavné digestoře a ostrůvkové umístěné v prostoru. Dělit bychom mohli také dle výkonu, energetické třídy, stylu (moderní, rustikální), dle použitých materiálů apod.

Jak vybírat digestoř?

Asi první, co nás (zejména ženy) napadne, je, že kromě toho, že se nám musí odsávač líbit, by měl být také co nejtišší. Vzhled odsávače je důležitý, aby podpořil celkovou koncepci kuchyně anebo ji přinejmenším nerušil. To v případě kdy např. vestavný odsávač není téměř vůbec vidět, takže jeho vzhledu nemusíme věnovat zvláštní pozornost.

Při výběru bychom si tedy měli postupně odpovědět na několik otázek, které nás dovedou k užší skupině výrobků. Z té už potom můžeme vybírat vhodný odsávač dle vzhledu a stylu naší kuchyně.

1. Možnosti napojení na odtah
Bydlíme v paneláku nebo bytovém domě bez možnosti napojení do komína nebo ventilační šachty? Nebo jsme v rodinném domě, kde bylo s odtahem počítáno již při projektu?

2. Velikost kuchyně
Jak velká je naše kuchyň? Jedná se o uzavíratelnou místnost, nebo je to pouze kuchyňský kout, který je součástí velkého obytného prostoru? Do malé panelákové kuchyně můžeme zvolit podstavnou nebo vestavnou digestoř s menším výkonem, která je i cenově dostupnější. Např. velmi zdařilá digestoř MAAN JUKI, v barevném provedení bílá, nerez nebo černá s LED osvětlením a 3 stupni výkonu, za 2 290 Kč.

Větší kuchyně a členité prostory vyžadují digestoře s vyšším výkonem a ideálně odtahem mimo místnost. Pokud odtah z nějakého důvodu není možný, měli bychom volit odsávač s dostatečným výkonem. Minimální výměna vzduchu v kuchyni by měla proběhnout 5 až 10 krát za hodinu, při intenzivním vaření i 15 krát. Intenzita, dle které bychom se při výběru měli řídit, uvádí, kolikrát se vymění veškerý vzduch v prostoru (kuchyni) za 1 hodinu, čili objem vyměňovaného vzduchu v m3 / objem místnosti v m3. Jednoduše si pak můžeme spočítat, že pokud máme malou kuchyň s podlahovou plochou 8 m2 a výškou stropu 2,6 metru, objem místnosti je přibližně 20 m3. Abychom splnili doporučenou výměnu vzduchu v kuchyni, bude nám stačit odsávač s výkonem 200 – 300 m3. Je ovšem důležité si uvědomit, že toto číslo je pouze orientační a každý byt, každá stavba má své specifické parametry a způsob vnitřního proudění vzduchu. A jak je uvedeno, jedná se o hodnotu vyměněného vzduchu. Množství odsátého vzduchu se musí někudy do místnosti vrátit. Je to důležité především v dnešní době. Domy jsou zateplovány , mají nové velmi dobře těsnící okna a stejně tak dveře. Může se tedy stát, že pokud neumožníte čerstvému vzduchu při práci odsavače do prostoru proudit, odsávač sice bude slyšet, ale odsávat nebude, nebo jen velmi nepatrně. Díky výkonným motorům je schopen vytvořit v místnosti podtlak, který nebude sto dále překonávat.

3. Cena
Cena spotřebičů se může šplhat do závratných výšin a ti, kteří finance takříkajíc neřeší si mohou pořídit digestoř klidně za 50 tisíc korun. Většina z nás ale finance řeší a i když nutně netouží po tom nejlevnějším na trhu, hledají optimální poměr cena/výkon. Velmi kvalitní, výkonné a designově zdařilé odsávače za velmi příznivé ceny najdeme v nabídce firmy Digestoře MAAN. Velká většina digestoří má zabudované úsporné LED osvětlení, výkonné trubíny, několik stupňů regulace výkonu a některé také nabízejí dálkové ovládání, což ocení vozíčkáři, osoby se sníženou pohyblivostí i senioři.

4. Design odsavače v souladu s kuchyní
A konečně přichází na řadu již zmiňovaný vzhled a design digestoře. Digestoř může být velmi nenápadná až skrytá, ale může být i dominantou celé kuchyně. Jinou digestoř budeme volit na chalupu nebo do ryze venkovského domu, a jinou do moderní hi-tech kuchyně plné šikovných spotřebičů v nerezovém provedení. Nabídka digestoří firmy MAAN je naštěstí natolik široká, že můžeme sáhnout nejen po tradičním nerezovém provedení, ale také po bílé, velmi moderní černé barvě nebo i jiných barevných odstínech.

Firma MAAN se vývojem a výrobou digestoří zabývá téměř 30 let. Díky implementaci moderních technologických řešení společnost MAAN neustále nachází nové možnosti pří výrobě digestoří. Zájem o nejvyšší kvalitu výrobků je zřejmý i ze zavedení certifikací kvality ISO 9001, pokrývající celý výrobní cyklus od návrhu, konstrukce, výroby, prodeje až po poprodejní servis.

Více informací a přehled všech produktů najdete na www.digestoremaan.cz.

- PR článek -