Přípojky domu rozhodnou za nás – ve starších panelových domech je pouze možnost plynu, jelikož příkon elektrické desky není možný, na vesnici bez plynofikace musíme zvolit pouze elektriku. Alternativou je možnost připojení plynové desky na propan butan. V tomto případě je nutné si od výrobce vyžádat speciální trysky. Říká se, že profesionálové vaří na ohni. Proto někteří kuchaři tento způsob preferují. Pro výběr plynové desky existuje řada parametrů.

Na první pohled posuzujeme varnou desku podle vzhledu. Materiálově můžeme vybírat z desek ze smaltovaného plechu, tvrzeného skla a nerezu. Klasický smaltovaný sporák je nejčastěji v bílé barvě s litinovou mřížkou. Černá varianta bývá doplněna rustikálními většinou zlatavými knoflíky a ladí s designem k rustikálním troubám. Desky z tvrzeného skla jsou velmi moderní a svým designem připomínají sklokeramické varné desky. Nerezový design desek je hitem, jelikož nerez a nerezové spotřebiče v dnešní kuchyni převládají. Plyn na skle a nerezové desky bývají opatřeny dvojím typem mřížek. Buď samostatnými jednotlivými držáky, které nejsou vzájemně propojeny, nebo stabilními mřížkami ze smaltu nebo masivní litiny. Údržba desek se provádí běžnými mycími prostředky, desky z nerezu je doporučeno čistit přípravky na nerez.

Funkce, kterými jsou plynové varné desky opatřeny, vyčteme z letáku výrobce nebo nám je vysvětlí odborný prodavač. Při nákupu se ptejme na přítomnost bezpečnostní pojistky. Ta zapříčiní, že v případě nechtěného zhasnutí plamene, bude uzavřen přívod plynu. To je dobré pro naši bezpečnost. Další užitečnou funkcí je dětská pojistka. Nezbedné ratolesti kroutící ovládacími knoflíky nepřipálí plamen a nezpůsobí nebezpečný požár. S tlačítkem tzv. piezoelektrického zapalování nebudeme muset hledat sirky nebo zapalovač. Deska je buď vybavena samostatným tlačítkem, které se mačká souběžně s ovládacím knoflíkem plotýnky, nebo integrované v jednom. Turbo hořák neboli tří, čtyř korunkový hořák bývá častou výbavou. Plamen u takového hořáku jde jak po vnějším, tak vnitřním obvodu plotýnky. Využívá se při vaření většího objemu a rychlejšího uvedení k varu.

Podle způsobu a četnosti vaření můžeme vybírat nadále podle tvaru a šíře varné desky. Klasická deska má 60cm. Oblíbené jsou desky šíře 70cm, které mají výřez stejný jako užší deska a tudíž není nutné používat širší skříňku pro umístění takové vestavné desky. Desky šíře 90cm bývají navíc kombinované s více hořáky (pět až šest), hořákem pro pánev WOK nebo přídavným grilem. Na některé hořáky je navíc možné dokoupit lávový kámen nebo gril.

Plynové varné desky nevyžadují speciální instalační připravenost. Na přívod plynu nezapomeneme, ale na přívod elektriky už občas ano. Varná deska je totiž připojena do zásuvky, kvůli elektrickému zapalování!  

Autor: Věra Tomíčková