Malé elektrické vařiče patří k nejběžnějším a nejdostupnějším variantám při zařizování firemních kuchyněk, chat či chalup. Podle potřeby a intenzity vaření se můžeme rozhodnout buď pro jednoplotýnkové s příkonem 1500 W nebo dvouplotýnkové s příkonem 2500 W . Převážná většina z nich je vybavena litinovou plotnou o průměru 180 mm, příp. 145 mm, regulátorem teploty a světelnou kontrolkou. Součástí některých jsou i transportní držadla, jež usnadňují jejich přenos. Malé vařiče se vyrábí jak ve smaltové, tak i v nerezové variantě. Přejeme-li si však něco reprezentativnějšího, pak velmi elegantně působí sklokeramický vařič s dřevěným rámem, jehož senzorové ovládání desky lze zabezpečit dětskou pojistkou. Za estetický dojem, kvalitu a bezpečnost si však musíme připlatit. Cena se tak pohybuje okolo sedmi tisíc korun, přičemž nejlevnější jednoplotýnkové a dvouplotýnkové vařiče můžeme pořídit již od šesti set, respektive osmi set korun.  

Mezi přístroje nové generace patří indukční jednoplotýnka. Při vaření na principu elektromagnetické indukce se zahřívá deska pouze pod nádobím, díky čemuž dochází k minimálním tepelným ztrátám a my tak šetříme čas i energii. Po odstavení nádobí se vařič automaticky vypne, a tak je zaručena i bezpečnost jeho provozu. Nechybí však ani pojistka proti přehřátí. Samozřejmostí je vybavení časovačem, přičemž některé indukční vařiče mají přednastaveno i několik programů pro přípravu jídel. Mezi další přednosti patří jednoduchá údržba. Keramická varná deska zůstává i v průběhu vaření chladná, a tak ji lze ihned po použití setřít, aniž by tak docházelo k připalování a zasychání potravin. Oproti klasickým elektrickým vařičům je nevýhodou vyšší pořizovací cena.

Zcela samostatnou kategorii tvoří turistické a kempingové vařiče. Jsou určeny především tam, kde není k dispozici elektřina, případně pro jejich častý přenos. Tomu jsou také uzpůsobeny veškeré vlastnosti. I přes malé rozměry a nízkou hmotnost jsou však turistické vařiče výkonné a lze na nich poměrně rychle ohřát vodu, či uvařit jakékoliv jídlo. Nevýhodou je poměrně malá kapacita plynových kartuší, která při plném výkonu vydrží v průměru dvě hodiny. Kempinové vařiče na propanbutanové lahve vystačí, v závislosti na její velikosti, mnohonásobně déle.

Text: Ing. Kateřina Maňasová

Foto: archív firem Hosun, Neff

Diskuze k článku