Základem pro každou kuchyň, aby byla kuchyní - bez ohledu na styl, rozměry nebo tvar - je chladnička, varná deska, dřez, trouba, mikrovlnná trouba, případně kávovar. Než tyto spotřebiče začnete do své kuchyně navrhovat, anejlépe ještě dřív - už při jejich koupi, měli byste myslet na pravidla jejich uspořádání. Čas strávený nad tím se pak v „kuchyňském provozu“ stonásobně vrátí a vyplatí v podobě bezpečí, pohodlí, zdravotních hledisek, ale i ušetřeného času.
DŮLEŽITÉ JE MÍSTO
První pravidlo zní: zachovat potřebný prostor pro odkládání. Ideální stav je, pokud je u každého spotřebiče místo na odkládání věcí ošířce alespoň 60 centimetrů, a to i vedle chladničky. Pokud je kuchyň navržena tak, že je trouba pod pracovní deskou v kombinaci s varnou plochou, může jako odkládací prostor na pekáče či plechy sloužit právě ona.
Možnost zachovat místo pro odkládání úzce souvisí se stylem kuchyně. Například moderní hi-tech kuchyně jsou typické vysokými skříněmi, v nichž jsou spotřebiče uspořádány nad sebou. Kam pak položit horký hrnec, právě ohřátou pizzu nebo mísu s dezertem? Na ostrůvek. Ten je velmi praktický, protože je dostatečně prostorný a snadno přístupný z každého místa kuchyně. Ostrůvek sám o sobě může být místem pro varné nebo mycí centrum. Toto řešení je však náročnější na prostor a také se musí počítat s přívodem elektro a vodoinstalací.
Vedle varných desek, které se vyrábí v šířkách 60, 80 a 90 centimetrů, je pak také velmi nutné zachovat i přípravnou plochu o šířce minimálně 45 centimetrů, ale samozřejmě, čím bude větší, tím lépe.
KDE BUDEME VAŘIT
Umístění varné desky má také svá pravidla. Ovlivňuje jej samozřejmě umístění odsavače. Pokud zvolíme varnou desku v prostoru, měl by odsavač být v dostatečné výšce, aby nevadil při přípravě pokrmů. A samozřejmě, aby dostatečně splňoval svoji funkčnost. Pro větší přehlednost je možné varné centrum snížit - máte pak lepší pojem o tom, co se v které nádobě právě děje. Ovšem pozor, pokud se kolem sporáku často pohybují malé děti. Pro jejich bezpečí je vhodné opatřit varnou plochu kovovou mřížkou, která sníží riziko přímého kontaktu s ohněm nebo rozpálenou plotýnkou.
Vtěsné blízkosti varného centra by také měl být úložný prostor na vše, co při vaření nejčastěji používáme. Hrnce, pekáče, pánve, ale i vařečky, měchačky apod.
Autor: Kateřina Nová, časopis Domov
Foto: archiv, Scavolini, Mobalpa