Někdo si vystačí s osvědčenými formičkami, pečicím papírem a hlavně má šikovné a zručné ruce. Jiní vyhledávají novinky a pídí se po nejnovějších typech vykrajovátek a formiček. Naštěstí mají e-shopy tak širokou nabídku praktických pomůcek pro pečení, že si dnes vybere i ten nejnáročnější zákazník.

Určitě si dopředu zajistíme dostatečné množství pečicího papíru, alobalu a potravinářských fólií. Pečicí papír nebo pergamenový papír se používá na vyložení forem a plechů jako prevence, aby se cukroví nepřilepilo a v troubě nespálilo. Místo papíru na pečení lze použít i neslazené plátky z jedlého papíru, s nimiž se při pečení těsto spojí. Hodit se budou i nové silikonové stěrky a po ruce by měla být různá zdobítka a vykrajovátka, ruční lisy, ale třeba i jemné struhadélko na citronovou kůru nebo čokoládu.

Začínáme a válíme…
Obvykle zahajujeme pečení přípravou těsta na tradičním dřevěném vále, ale dnes už si můžeme vybrat i vály silikonové. Například silikonový vál Tescoma Top Silicone je vynikající výrobek s celou řadou dobrých vlastností. Dobře drží na stole, těsto se na něm nelepí, je hygienický a snadno se čistí. Je taky skladný, protože po použití jej můžeme srolovat či složit. Protože je žáruvzdorný, je možné jej použít také jako podložku pod horké nádobí.

 

Rozhodně dobrou investicí je jakýkoliv multifunkční přístroj, který pomůže s hnětením těsta, mletím ořechů a mandlí nebo se šleháním a třením krémů. Ke snadné a rychlé přípravě jemného pečiva jako jsou perníčky a sušenky se hodí lis na těsto. Pro rozválení těsta poslouží dobře starý dřevěný váleček, ale výbornou službu zajistí také váleček na těsto nerezový. Zaručeně se na něj těsto nenalepí a rychle se čistí. Válení usnadňuje kvalitní otočný mechanismus. Váleček lze však snadno nahradit například lahví.

Vykrajujeme a plníme formičky
Je načase své domácí formičky, možná po babičce, pomalu vyměnit za moderní a ekologické. Většina vykrajovátek a formiček je vyrobena z potravinářského pocínovaného plechu nebo z nerezu. V nabídce si můžeme vybrat sady tvořítek s vánočními tvary, ale dají se pořídit i originální tvary velryb, lachtanů a jiných potvůrek. Dnes už v obchodech seženete formičky na pracny nebo muffiny ze silikonu, nerezové trubičky na kremrole, nebo velké pečicí formy s antiadhezivním povrchem.

 

Vhodná zdobička je šikovná například k plnění koblih marmeládou, ale také ke zdobení chlebíčků, toustů a obložených mís pomazánkami nebo paštikami. Sada obsahuje obvykle několik dekoračních trysek a tvarovacích kroužků.

Pečeme a horké vytahujeme z trouby…
Pro některé cukroví, které se peče rychle a které pečeme po dávkách je praktické použití časovače. K základnímu vybavení patří také pečicí plechy dobré kvality, které se teplem nekroutí a nebortí. Takové plechy by měly umožnit jednoduché sklouznutí cukroví s pečicího papíru, nebo silikonové podložky, bez narušení jejich tvarů.

Pečící formy můžou být vyrobeny z klasických materiálů, ale prim začínají hrát silikonové formy, které jsou vhodné do trouby, mikrovlnky, ledničky i myčky na nádobí. Zajímavým tipem může být například silikonová forma ve tvaru hvězdy. S 6dílnou sadou ve tvaru hvězd upečete vynikající koláčky. Formy můžete také hravě naplnit pudingem, zmrzlinou nebo krémem. Se silikonovými formami máte zaručenu snadnou manipulaci a nemusíte je ani vymazávat tukem.

 

Výtečné preclíky upečete s pomocí formičky na preclíky, která je vyrobena z hliníku s nepřilnavým povrchem. Navíc je doplněna silnou dřevěnou rukojetí, takže nehrozí popálení při vytahování dobroty z horké trouby.

Pro chladnutí, sušení a odkládání všech upečených laskominek jsou neocenitelné univerzální podložky. Dobře poslouží také jako podložka pro pečení v silikonových formách v teplotách do +220°C. Můžete je využít jako podložku pod horké nádobí. Jsou vhodné i do elektrických, horkovzdušných i plynových trub k sušení ovoce, zeleniny, hub apod.

Zdobíme a krášlíme…
K drobnostem, které pomohou hotové výrobky nazdobit a dokončit, určitě patří pístová zdobička. Je vynikající na zdobení dortů, zákusků, obložených mís a chlebíčků. Pokud je vyrobena z odolného plastu, můžete ji dát i do myčky. Mikrotenový sáček s odstřihnutým jedním růžkem je také praktický.

Čím pečivo potírat? Nejšikovnější je klasická husí mašlovačka, ale tu už v nabídce obchody nemají. Možná budete mít štěstí ve stáncích trhovců z venkova na předvánočních jarmarcích. Husí mašlovačku ale umí nahradit silikonové mašlovačky a různé štětce a štětečky. V krajním případě můžete pečivo potírat řádně propláchnutou novou houbičkou.

Při dokončovacích a krášlicích konečných úpravách se osvědčují nejrůznější typy cukrářských košíčků, cukrářského zdobení, dekoračních cukrů a jiných potravinářských vychytávek. Patří k nim barevná srdíčka a hvězdičky, pestrobarevná nebo čokoládová rýže a řada nejrůznějších zlatých a stříbrných perliček a konfet.

Autor: Alexandra Rohanová

Foto: Tescoma, Neckermann