Správné ukládání je věda. Dostatek úložných prostor je individuální, ale přesto základní potřeby jsou stejné. Výrobci kuchyní definovali, že v kuchyni by mělo být obsaženo přibližně 32 tzv. úložných jednotek. Jedna jednotka je police, šuplík, kontejner. Různé věci mají však odlišné nároky na skladování a to, co umisťujeme do zásuvky není vhodné do skříňky a naopak.

Kuchyňské náčiní

V kuchyni se setkáváme s několika základními typy úložných prostor. Malé zásuvky jsou vhodné pro drobnosti. Uložíme do nich příbory, drobné kuchyňské náčiní, vařečky, případně nože. Dveřové skříňky s policovým uspořádáním jsou vhodné na velké nádobí – hrnce, pánve a pekáče. V novějších kuchyních jsou tyto skříňky ve velké míře nahrazovány výsuvnými kontejnery. Jedná se o velké prostorné šuplíky s nosností od 25kg. Jsou oblíbené především díky velmi snadné manipulaci. Šuplíky tzv. kontejnery jsou prostornější a daleko lépe se v nich orientuje. Zatímco u policových skříněk se obtížně dostáváme do zadních prostor, kontejner pohodlně vysuneme a přehledně vybereme i nejmenší drobnost. Výsuvné kování může být opatřeno pístovým dojezdem a zvýší tak komfort při manipulaci.

Skladování potravin

Správné skladování potravin prodlouží jejich životnost. Potravinám je lépe vyčlenit své místo pohromadě, oceníme to při přípravě jídla. Nezapomeňme při plánování použít v blízkosti skladovacích prostor odkládací plochu, kam pohodlně vyrovnáme potřebné suroviny. Rychle se kazící potraviny je nutné umístit do chladničky. Ostatním potravinám vyhraďme potravinovou skříň. Tu je nejlépe odvětrat. Při plánování kuchyně musíme vzít v úvahu, zda-li nakupujeme pravidelně po menších množství nebo se zásobujeme na delší dobu. Uvažme také zavařeniny, které zaberou další úložný prostor. Pokud nemáme k dispozici sklep nebo komoru, již při plánování si představme umístění požadovaných surovin.

Vnitřní členění

Vnitřní vybavení kuchyňských skříněk nabízí nepřebernou škálu možností. Do výsuvných šuplíků jsou určeny třídící vložky, které vytvoří přehledné přihrádky. Velké kontejnery mohou být členěny sortery na pokličky, protiskluzovými držáky na talíře nebo také přepážkami například na potraviny. Do dveřových skříněk můžeme klasické police nahradit výsuvnými. Buď mohou být výsuvné samostatně po jedné, případně jako celkový výsuv celé skříně najednou. Police mohou být drátěné příp. s vložkami na dno, aby mezerami mezi dráty nepropadaly drobnosti. Stále oblíbenější je vybavení tzv. anglickými zásuvkami, což jsou samostatné police s kováním plnovýsuvných šuplíků. Vynikají vysokou nosností.

Vnitřní členění může být nerezové, plastové, dřevěné – podle našich požadavků a možností. Na konkrétní nabídku je nutné informovat se u prodejce, který nám poradí, co je pro naši kuchyň nejvhodnější.

Autor: Věra Tomíčková