Pokud hádáte, že se jedná o speciální hrnec na přípravu rýže, pak jste trefili do černého. Jde o hrnec, s jehož pomocí se vám naprosto jednoduše podaří uvařit rýži tak, že si zachová nejen přirozenou a lahodnou chuť, ale i své osobité aroma, včetně všech svých výživných hodnot.

I pokud patříte k naprostým kuchařským analfabetům, s rýžovým hrncem v kuchyni můžete zcela zapomenout na rýži ve varných sáčcích. Naopak, můžete se směle pustit do nákupu těch nejrůznějších druhů rýžových odrůd, včetně rýže Basmati, Arborio, Carnaroli a dalších.

Hrnec na vaření rýže přizpůsobuje automaticky dobu přípravy tak, aby rýže nebyla rozvařená, lepkavá, ale naopak sypká právě tak akorát.

Je všeobecně známé, že rýže v sobě obsahuje spoustu vitamínů a výživných minerálních látek, které působí blahodárně na lidský organismus. Část z nich se ale při klasickém vaření ztrácí. V rýžovaru jich ovšem vyprchá mnohem méně.

Modely rýžovarů

Cenové relace jednotlivých modelů se pochopitelně liší. Můžete si koupit hrnec za několik stovek, ale stejně tak i za několik tisíc korun.

Jeden z nejlevnějších modelů pochází z dílny firmy OBH Nordica 6321. Jde o jednoduchý rýžovar s nepřilnavým povrchem, s obsahem 1,8 litrů a s osmi hodinovou pohotovostní dobou ohřevu. Jeho cena se pohybuje do sedmi set korun.

Od tří tisíc korun nahoru pořídíte plně automatický rýžovar značky Sharp, rovněž s objemem 1,8 litrů.

  Existují i hrnce s objemem na více než osm kilogramů rýže, přepočteno na litry na cca 18 litrů vody. Jejich cena se pohybuje kolem pětitisícové hranice.

Inteligentní hrnec

Obsluha rýžovaru je velmi jednoduchá a nenáročná. Během vaření nemusíte vůbec nic kontrolovat, naopak. Nasypete rýži dovnitř, zalijete vodou a zapnete. Rýžovar si sám zvolí potřebnou dobu přípravy.

Když je vše hotovo, přepne se dokonce na udržovací teplotu, takže ať se k němu vrátíte za libovolně dlouhou dobu, rýže bude stále teplá a chutná tak, jako by se právě dovařila.

Vnitřní plochy rýžovaru jsou z teflonu, takže se teplo šíří rovnoměrně. Navíc teflonový povrch usnadňuje údržbu – po uvaření rýže stačí hrnec pouze vypláchnout, nebo vytřít mokrým hadříkem.

Co říci o rýžovaru závěrem? Snad jen, že pokud zrovna na rýži nebudete mít chuť, můžete ho využít i k přípravě jiných jídel, nebo alespoň k jejich ohřevu.

Autor: Bronislava Supíková

Foto: archiv firem