Reklamní slogany praví, že espreso je vždy čerstvá káva prvotřídní kvality s nezaměnitelnou chutí a aroma. Espreso je jen jeden z typů přípravy kávy. Při dodržení dostatečné jakosti všech vstupů a techniky tak lze připravit extrakt prvotřídních kvalit. Z mateční suroviny dokážete pak „vymáčknout“ maximum chutí a vůní při zachování zdravotní nezávadnosti.
K přípravě pravého italského espresa potřebujete přístroj, který to umí. Šikovný kávovar za vás sám zkontroluje kvalitu vody, umletí kávy, správné dávkování, tlak i teplotu.
Espreso z kapslí
Obrovský boom momentálně zažívají kávovary, v nichž se používá káva balená ve speciálních kapslích (E.S.E. systém). Jejich obsluha a údržba je totiž mimořádně jednoduchá a rychlá. Takový přístroj vyrobí espreso, které je kvalitou srovnatelné s kávou připravenou v kvalitních automatických presovačích. Ve srovnání s automaty je zvýhodňuje podstatně nižší pořizovací cena. I když je pořizovací cena většiny kávovarů s E.S.E. systémem nižší, je třeba počítat s vyššími provozními náklady.
Design a snadná obsluha charakterizují přístroj Lavazza Blue pocházející z designérské dílny Pininfarina. Díky technologii E.S.E. se snadno čistí, ale používat v něm lze jen originální kapsle značky Lavazza. Typ LB 1000 stojí 8 973 korun. Výborné espreso z kapslí dokáže vyrobit také například přístroj DeLonghi Nespresso Le Cube, u něhož je k dispozici 12 různých druhů kapslí. Elegantní přístroj dokáže vyvinout tlak 19 barů, jehož zásluhou se v šálku objeví opravdu hustá, oříškově hnědá pěna zvaná crema. Jednolitá pěna patří totiž k hlavním poznávacím znakům správně vyrobeného espresa. Tento model pořídíte za 9 237 Kč.
Automatické přístroje
Automatické přístroje jsou na rozdíl od espres používajících speciální kapsle univerzálnější. Můžete do nich použít libovolný druh kávy, naprogramovat si požadované množství a také sílu nápoje. U některých dražších automatických přístrojů stačí jediný dotyk, abyste pomocí integrovaného napěňovacího zařízení rychle vyrobili nejrůznější kávové speciality, jako je například cappuccino.
Plně automatický kávovar Jura Impressa J5 (vítěz testu provedeného německým institutem Stiftung Warentest z r. 2007) lze ovládat i bez složitého studování návodu docela jednoduše pomocí českého menu. Kávová výpusť je výškově nastavitelná, takže můžete použít svůj oblíbený hrnek. Součástí kávovaru je příslušenství, s nímž lze připravit i kávové speciality jako je cappuccino nebo latté. Jeho pořizovací cena je 39 970 Kč. Levnější alternativou je Jura Impressa C5 za 27 350 Kč.
Model Caffé Silenzio CS 5200 firmy AEG Electrolux umožňuje nastavit sílu kávy a množství vody podle vašich potřeb. Jeho tryska se umí přizpůsobit libovolnému hrnku. Tento high-tech model stojí 13 990 korun. Malý, ale výkonný kávovar Siemens Surpresso Compact Pure Black TK má velice jednoduché ovládání, které zvládne snad i malé dítě. K přípravě nápoje totiž stačí jediný stisk tlačítka. Nechybí mu ani tryska, která umí našlehat excelentní mléčnou pěnu. Přístroj pořídíte za 14 490 Kč.
Rady a tipy
Kávu připravujte zásadně do předehřátých hrnečků. Toho docílíte propláchnutím horkou vodou z výdejníku. Před a po extrakci spusťte na pár vteřin výdej horké vody. Totéž udělejte před a po pěnění mléka. V takovém případě nezapomínejte udržovat čistotu a vše otírejte dřív, než zbytky zaschnou na povrchu.
Je třeba upozornit na fakt, že za univerzálností automatických přístrojů stojí pracnější údržba. Při výběru dohlédněte, zda je možné čištění a odvápňování přístroje naprogramovat. Vyplatí se také každý přístroj před použitím a vždycky po odvápnění několikrát propláchnout. Při testování automatických kávovarů se totiž v nápojích opakovaně nacházejí těžké kovy (např. nikl). Také se může stát, že obsluha některých kvalitních automatů je tak složitá, že by při prvním použití měl být přítomen servisní technik.
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem