Už v dávné minulosti byla kuchyně centrem rodinného života, proto ani využití varných či pracovních ostrůvků není v historii vybavení kuchyní žádnou novinkou. Z ergonomického hlediska totiž představují kuchyňské ostrůvky tu nejideálnější variantu uspořádání kuchyně. Přípravná, varná i mycí plocha vytváří pomyslný trojúhelník, ve kterém máme vše potřebné neustále při ruce a nemusíme tak dělat nadbytečné úkony. Umístěním ostrůvku se nám také znatelně rozšíří možnost úložných prostor a přiznejme si upřímně, že těch není v kuchyni nikdy dost. Na kuchyňský ostrůvek můžeme umístit mycí, varné i přípravné centrum. Podívejme se, jaké výhody a nevýhody nám jednotlivé možnosti přinesou.

Varné centrum

Umístíme-li na kuchyňský ostrůvek varné centrum, nebudeme při přípravě pokrmů stát k obytné části zády, ale naopak, můžeme se aktivně zúčastnit zábavy i rodinného dění. Aby nebyl obytný prostor plný kuchyňských pachů, je nezbytné zajistit výkonné odsávání. Ostrůvkové digestoře se sice pohybují ve vyšší cenové kategorii, na druhou stranu mohou být pěkným a zajímavým designovým doplňkem celé místnosti. Varná plocha by měla být ve výšce 80 cm od země, tedy o něco nižší, než zbylé části kuchyně.

Mycí centrum

Umístění mycího centra si vyžaduje poměrně náročné stavební úpravy.   V případě novostavby je proto nutné jej naplánovat již předem a potřebné rozvody odpadu i vody zanést do stavebních plánů. Dřez by měl být umístěn o 10 cm výše než ostatní pracovní plochy.

Přípravné centrum

Ostrůvek jako přípravné centrum je nejméně náročná varianta, a proto se k ní nejčastěji uchylujeme při přestavbě a rekonstrukci kuchyně. Nespornou výhodou je přístupnost ostrůvku ze všech stran. Nadšení dětí, které se díky tomu mohou aktivně zapojit do přípravy pokrmů, nezná mezí. Často je z obytné části místnosti k ostrůvku předsunuta úzká deska. Slouží nejen k rychlé snídani či svačině, ale umožňuje nám i dohlížet na přípravu domácích úkolů, zatímco z druhé strany ostrůvku připravujeme večeři.

Fantazii se meze nekladou, a tak nemusíme vždy zůstávat u klasického obdélníku. Velmi pěkně se vyjímají ostrůvky různých tvarů i zajímavých designů. Na druhou stranu, nemůžeme umístit ostrůvek do každé kuchyně. Nutným požadavkem je dostatek prostoru a to tak, aby mezi jednotlivými částmi kuchyně zbyl alespoň metr široký prostor.

Autor: Ing. Kateřina Maňasová

Foto: archiv firem Mobalpa, Scavolini