Lednice je nezbytným vybavením každé domácnosti, je pro nás v kuchyni stejně nezbytná jako sporák nebo trouba. Výběr vhodné lednice závisí zcela na vkusu majitele bytu či domu. V dnešní době si můžeme vybrat z nejrůznějších typů, velikostí a objemů lednic, které mají nejrůznější uspořádání, jež umožňuje pohodlné rozdělení potravin podle druhů a podobně. Vždy ale berte v úvahu, že čím více přihrádek, šuplíků a různých okének budete v lednici mít, tím více se při čištění nadřete.
Není to tak dávno, co se hospodyňky doma pravidelně nutily do odmrazování chladniček a mrazáků, s čímž byla spojena i kompletní očista lednice. Jenže dnes nastala doba tzv. samoodmrazovacích spotřebičů a tak nás nic nenutí, abychom se pravidelnému úklidu lednice nějak zvlášť věnovali. Většinou nás k tomu donutí až něco rozlitého uvnitř nebo podivný zápach linoucí se z útrob ledničky. V takovém případě už je ale pozdě, k žádnému zápachu by v lednici nemělo vůbec dojít!
Věřte nebo ne, ale lednice by se měla čistit zhruba jednou měsíčně. Jestliže se vám to zdá přehnané a říkáte si, že za tak krátkou dobu se žádná špína nemůže ani vytvořit, vyvedeme vás z omylu. To, že není špína na pohled vidět, ještě neznamená, že je v lednici skutečně čisto.
Jak tedy postupovat při důkladné očistě?
Základem je vypnutí lednice ze zásuvky. Kdybyste tak neučinili, zbytečně byste vyplýtvali velké množství elektrické energie. Dalším krokem by mělo být kompletní vyskladnění ledničky. Pokud je venku zima, můžete dát potraviny, které potřebují být v chladu, třeba za okno. Jestliže čištění provádíte v horkých letních měsících, připravte si nádobu s ledem a do ní potraviny umístěte (pokud tedy nemáte lednici náhradní). Aby mohla být očista lednice opravdu důkladná, je nutné z ní vyndat opravdu vše, jedině tak se dostanete i do hůře přístupných zákoutí. Jakmile jste vyndali potraviny, zaměřte se na vytáhnutí veškerých poliček a šuplíků, které poté důkladně omyjte a nechejte oschnout.
Nyní můžete přejít k samotnému čištění vnitřního prostoru vaší ledničky. Použít můžete teplou vodu s čisticím prostředkem, nebo osvědčenou vodu s octem, která vám pomůže se zbavit nežádoucích pachů. Po vyčištění vnitřních prostorů přejděte na dvířka zevnitř a gumová těsnění. Nezapomeňte lednici umýt i zvenčí, přeci jen se na ní usazuje prach a dvířka jsou jistě upatlaná od rukou. Až budete mít vše hotovo, můžete do lednice vrátit omyté přihrádky a také potraviny uložit na svá místa. Nakonec nezapomeňte zapnout lednici zpět do zásuvky.
Jak správně uskladňovat potraviny?
Při uskladňování potravin do lednice bychom se měli držet jakéhosi řádu. Většina z nás nahází potraviny tam, kde je zrovna místo, což je špatně. Určité druhy potravin totiž vyžadují konkrétní chladící teplotu. Z toho důvodu má také každá moderní lednice několik chladících pásem. Kromě přihrádek na nápoje či vejce najdete v lednici i separátní box na ovoce či zeleninu. Ten bývá umístěn většinou úplně dole, kde se teplota pohybuje okolo 8 stupňů Celsia. Umisťujte tak do něj opravdu jen ovoce a zeleninu. Ne však všechny druhy ovoce jsou vhodné do lednice, například banány, ananas nebo mango by se měli uchovávat při pokojové teplotě.
Boxům určeným na ovoce a zeleninu byste měli věnovat zvláštní pozornost a čistit je tak často, jak je to možné. Vědci totiž zjistili, že právě v těchto místech dohází k největší koncentraci výskytu nebezpečných bakterií. Výjimkou údajně není bakterie E.coli, salmonela či bakterie listerie. Odborníci na výzkum bakterií uvádí, že celkově se v zeleninovém a ovocném boxu nachází průměrně až 750krát více bakterií, než je běžná hladina, která je pro zdraví bezpečná. Potenciál na množení bakterií je nejvyšší samozřejmě v teplém období. Pouze pravidelným čištěním je možné výskyt bakterií v těchto boxech minimalizovat.
O přihrádku výše se nachází místo pro maso, uzeniny a ryby. Jogurtům, sýrům, tvarohům a dalším mléčným výrobkům se nejlépe daří ve střední části lednice. Vnitřní přihrádky dveří jsou určeny pro vejce, máslo, omáčky nebo nápoje. Veškeré přihrádky v lednici je potřeba pravidelně čistit, mnoha lidem to ale nepřijde příliš důležité - obzvláště tedy těm, kdo si pořídili lednici s označením „antibakteriální“. Antibakteriální ochranou se rozumí technologie používající speciální filtry zachycující pachy, prach a bakterie. To je umožněno díky cirkulaci vzduchu uvnitř chladničky. Neznamená to však, že se vám v lednici nemohou bakterie dále množit.
Výsledkem laxního přístupu k dodržování čistoty pak může být nepříjemné překvapení v podobě plísní, hniloby a zápachu. Abyste měli jistotu, že vaše lednice neukrývá žádnou nežádoucí líheň bakterií, je nutné pravidelně kontrolovat obsah jednotlivých přihrádek a boxů. Dostatečnou pozornost věnujte také kontrole expirační doby potravin. Často se stává, že na některé potraviny zapomeneme a pak se nestačíme divit, jak nám hezky „vykvetly“.
- jap -
Foto: Electrolux