Materiál - vítězí trendy nebo klasika?
Na rovinu - novinky táhnou. Roky, kdy měla každá domácnost klasický nerezový dřez, protože nic jiného prakticky nebylo, jsou už dávno pryč. Dnes se hledí nejen na praktičnost, ale také na vzhled a platí to i u dřezů. Jaké materiály jsou dnes oblíbené a jaké jsou jejich největší přednosti?
Nerez
I když pomalu ustupuje do pozadí, rozhodně má stále co říci. Nerez je prostě stálice, na kterou se lze spolehnout. Je cenově nejdostupnější, velice odolný vůči korozi, saponátům, snadno se umývá a navíc vzhledově zapadne kamkoliv.
I v nerezových dřezech však může být značný kvalitativní rozdíl. Pozor si je třeba dát na sílu dřezu, přičemž platí, že čím silnější, tím lepší. Liší se i povrchové úpravy - nerezové dřezy lze koupit v lesku, matu nebo i s texturovaným povrchem.
Pokud si potrpíte na opravdovou kvalitu a nerez vám vyhovuje, lze si pořídit ručně vyráběné dřezy v různých tvarech a hloubkách, na nichž jde na první pohled vidět, že se jedná o kvalitní záležitost. Drobnou nevýhodou nerezových dřezů mohou být bílé skvrny po kamenité vodě, které je třeba častěji odstraňovat nebo také náchylnost k poškrábání.
Granit
Granit, to je ve světě dřezů opravdová hvězda. Kameninový povrch, různé barevné variace i odolnost z něj dělají velice žádanou záležitost. Lidé jej milují právě kvůli jeho vzhledu, který lze sladit jak s kuch tak třeba i s obložením.
Granitové dřezy jsou obvykle tvořeny převážně ze žuly nebo křemene a díky tomu získávají onen kamenný rustikální vzhled. Granit si zachovává svůj vzhled po dlouhé roky, je odolný vůči poškrábání, nelze jej nijak zdeformovat a snadný je i na údržbu.
Takovýto dřez je nejlepší vybírat “naživo”, tedy vidět jej na vlastní oči, osahat si jej a vybírat odstín vzhledem k ostatnímu kuchyňskému vybavení.
Keramika
Keramické dřezy patří k dražším, ale cenu vynahrazují svým nadčasovým vzhledem i vlastnostmi. Podobně jako ty granitové jsou velmi odolné, nezachycují pachy, jsou odolné vůči poškrábání i chemikáliím a snadno se udržují.
Většinou jsou používány v rustikálních kuchyních a mívají originální vzhled. Mohou být jak plně vsazené, tak explicitně vysazené, aby vynikl jejich tvar a vzhled.
Nejoblíbenější je klasická bílá varianta v lesku, vyrábějí se však i další barevná provedení v různých povrchových úpravách. Keramické dřezy jsou příjemné na dotek, odolné vůči teplu i nárazům a materiál je obvykle velmi masivní. Pozor si však dejte na porcelánové a skleněné nádobí, při ostřejším nárazu by se mohlo o keramiku rozbít.
Tectonit
Tectonitové dřezy nepatří zrovna k nejznámějším, ale také se pomalu začínají dostávat do širšího povědomí. Jedná se o materiál tvořený ze směsi pryskyřic, skelných vláken a dalších surovin.
Tyto dřezy jsou velice elegantní, nejsou nijak zvlášť tvrdé na dotek, jako například dřezy keramické, ale nejsou o nic méně odolné.
Jsou lehké, ale zároveň pevné a navíc recyklovatelné. Výhodou jsou různá barevná provedení i tvarové možnosti, přijatelná je i cena, která je podobná jako u dřezů granitových.
Praktické příslušenství
Všichni asi víme, jak vypadá klasický dřez. Jedna či dvě vaničky, odkapávač a baterie (pevná či pohyblivá na lepší oplachování). To ale dnešním náročným spotřebitelům nestačí.
A tak výrobci přicházejí s různými praktickými vychytávkami, které dělají z dřezů multifunkční pomocníky. Jaké novinky lze využít?
Přípravné desky nad dřez
Přípravné desky na dřez jsou skvělým pomocníkem. Za prvé šetří místo na kuchyňské lince, za druhé z nich rovnou můžete smést například drobky a další drobný odpad do dřezu, ten vypláchnout a zbytky poté pohodlně vyklepat do koše ze sítka.
Desky bývají buďto univerzální, nebo se vyrábějí ke konkrétním typům dřezů, aby sedly velikostně i barevně. Nejčastěji bývají plastové, ale také dřevěné nebo skleněné.
Dávkovače na saponáty
Dávkovače saponátu jsou elegantním řešením, jak mít saponát stále při ruce a zároveň udržet pěkný vzhled dřezu bez plastových lahví kolem. Dávkovače lze zabudovat přímo do těla dřezu a plnit je shora.
Dávkovač lze sladit s baterií a nic tak nebude okolí dřezu esteticky rušit. Místo saponátu lze dát do dávkovače například i mýdlo.
Misky do dřezu
Odkapávací misky do dřezu jsou velice oblíbeným pomocníkem. Jedná s e o přídavné vaničky, které mohou být i víceúčelové.
Kromě odkapávání mohou sloužit i jako misky na zbytky z vaření (například při strouhání zeleniny a podobně). Misku poté jednoduše vyndáte a obsah vyhodíte do koše. Misky také mohou být použity jako cedník.
Přídavné cedníky
U cedníku ještě chvíli zůstaneme. Určitě znáte ty klasické, které mají jednu rukojeť a často se s nimi nepohodlně zachází, pokud potřebujete sami bez pomoci něco zcedit.
Přídavné cedníky jsou dělány tak, abyste je pohodlně položili nad dřez díky polohovatelným rukojetím na obou stranách a poté zcedili, co bude potřeba.
Jsou ideální jak na mytí ovoce či zeleniny přímo nad dřezem, tak na slévání vody z těstovin, brambor a podobně.
Jak je vidět, práci v kuchyni si díky šikovným dřezům i příslušenství lze velice dobře usnadnit. Pokud tedy nějaký dřez vybíráte, myslete nejen na vzhled, ale i na praktičnost a na to, zda u něj budete moci tyto vychytávky využít. Při nákupu se rovnou zeptejte, jaké příslušenství je možné k dřezu přikoupit.
Autor: Eliška Střelková
Foto: archiv firem Schock, Reginox, Vileroy&Boch