Rozmístění jednotlivých center musí odpovídat logickému sledu činností
Mycí, přípravné a varné centrum by na sebe mělo navazovat tak, abychom nemuseli neustále přebíhat z jednoho konce kuchyňské linky na druhý. To ovšem neznamená, že vše musí být nutně v jedné linii. Naopak, obecně se má za to, že ideální rozmístění sporáku, lednice a dřezu je do trojúhelníku, kdy zachovaná vzdálenost mezi nimi zůstává co nejkratší. Díky tomu budeme mít vše potřebné hned po ruce.
Pozor na nástrahy mycího centra
Dřez by nikdy neměl být umístěn u stěny ani u boku skřínek. Zabráníme tak jejich zbytečnému zacákání a zároveň si zajistíme prostor k manipulaci. Nezapomeňme také ponechat dostatečnou plochu pro odkládání umytého nádobí. Vedle dřezu má již své tradiční místo i myčka nádobí. Důvodem je nejen společný vodovodní a odpadní vývod, ale často také nezbytnost rychlého opláchnutí talířů před tím, než je do myčky vložíme. V blízkosti by pak měly viset i skřínky, do kterých čisté nádobí můžeme ihned uložit. Pozor na umístění myčky do rohu, aby nám otevřená dvířka nepřekážela při ukládání nádobí do skřínek.
Varné centrum 21. století
Sporák nebo varná deska by nikdy neměly tvořit konec kuchyňské linky. Vedle bychom měli ponechat alespoň 40 až 50 cm odkladové plochy pro horké hrnce nebo suroviny, které se právě chystáme vařit.
Tytam jsou časy, kdy jsme se museli při kontrole kuřecí pečeně sklánět. V moderní kuchyni mají trouby své místo ve výšce nad 80 cm, což pomůže nejen našim bolavým zádům, ale také ochrání neposedné dětské ručičky před popáleninami. V rámci úspory energie by trouba ani sporák neměly sousedit s ledničkou, aby tak nedocházelo k jejímu zbytečnému zahřívání.
Výška kuchyně na míru
Prostorové rozmístění jednotlivých prvků však při zařizování kuchyně nehraje jedinou roli. Neméně důležitá je i její správná výška. Výrobci kuchyňských linek doporučují standardní výšku pracovní plochy 85 – 91 cm. Jste-li však vyšší postavy neváhejte si ji upravit tak, abyste se při práci nemuseli sklánět. Výška navíc nemusí být jednolitá. Kuchyňská studia dnes nabízí možnosti přizpůsobit výšku jednotlivých center přesně dle požadavků zákazníka.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Blum, Ikea, Trendir