Správná velikost, základ úspěchu

Při výběru dřezu byste měli v první řadě popřemýšlet, jak často a na co dřez používáte. Podle toho se rozhodněte, jaký typ dřezu využijete.

Jednodřezy – jsou ideální volbou pro menší kuchyně. Nejoblíbenější jsou hranaté verze, ale na trhu se nabízí i okrouhlé. Jestliže občas umýváte nádobí ručně, může být pro vás užitečným doplňkem také odkapávací plocha.

Dvojdřezy – větší kuchyně a náruživí kuchaři si zaslouží dvojitý dřez. Myslete na to, že na pracovní ploše zabere sice víc místa, ale při práci poskytuje dostatečný komfort. I dvojdřez může být doplněný o odkapávací plochu.

Rohové dřezy – tam, kde to dovoluje prostor a váš vkus, se uplatní netradiční dřez v rohu kuchyňské linky.

V případě, že už máte svého favorita, věnujte pozornost i dalším parametrům. Tím nejdůležitějším je rozměr. Velikost dřezu se musí shodovat s rozměry šířky spodní skříňky. Jedině tak se vyhnete řezání skříňky a dalším komplikacím při montáži.

Praktickou vlastností je hloubka dřezu, která by se měla ideálně pohybovat okolo 19 až 20 cm. Ta zabezpečí, že v něm pohodlně umyjete nádobí bez toho, abyste pošplíchali všechny okolo.

Onlinekoupelny.cz  - kuchyňské dřezy

Pokud plánujete novou kuchyň a přemýšlíte, do jaké výšky namontovat dřez, přizpůsobte jeho zasazení do linky podle člena domácnosti, který bude v kuchyni trávit nejvíc času. Správnou výšku zjistíte podle toho, že dlaněmi dosáhnete na jeho dno bez toho, abyste se hrbili nebo předkláněli. Jen tak se budete cítit pohodlně i při delší práci u dřezu.

Materiál, který splní vaše očekávání

Kvalitní nerezový dřez se stane vaším téměř nezničitelným parťákem. Je pevný, odolný vůči korozi, vysokým teplotám i chemickým přípravkům. Nerez má hladký povrch a jeho největší výhodou je lehká údržba a fakt, že je hygienický. Dávejte ale pozor, abyste si vybrali dřez s minimální tloušťkou oceli 0,6 mm. Těm tenčím se navzdory lákavé ceně raději vyhněte. Dlouho by vám nevydržely. Asi jedinou nevýhodou nerezu je jeho náchylnost na poškrábání.

Onlinekoupelny.cz  - kuchyňské dřezy

Granitové dřezy jsou vyrobené z drcené žuly, akrylátového pojiva a barviva. Díky tomu je jejich povrch tvrdý a odolný, zároveň je ale příjemný na dotek. Milovníky netradičních kuchyní potěší, že se vyrábí ve více barvách. Granitový dřez tak zkombinujete s každou barvou kuchyňské linky. Nevýhodou je náročnější údržba, jelikož se v něm poměrně snadno udrží nečistoty, a také menší odolnost vůči chemickým čistidlům.

V případě, že toužíte po výrazném vzhledu granitu, ale je pro vás důležitá i cena, sáhněte po tectonitovém dřezu. Na pohled vypadá stejně, je ale vyrobený z polyesterových pryskyřic, skelných vláken a dalších příměsí. Je pevný a odolný. Jestliže se vám ale podaří dřez mechanicky poškrábat, hlubší rýha může být velmi viditelná (dřez má bílý vnitřek).

Králem mezi dřezy je keramický dřez. Perfektně se čistí a na lince vypadá opravdu luxusně. Pokud ale do dřezu nešťastně spadne nějaký tvrdý a ostrý předmět, jeho povrch se může poškodit.

Na co myslet a nezapomenout

Každý dřez by měl mít ve vrchní části přepad. Jde o pojistku, která slouží k odtoku vody v případě, že by se dřez naplnil až po okraj. Jestli chcete, aby voda z dřezu odtékala rychleji, zvolte dřez se širší výpustí 3 ½”. Druhou možností je menší velikost 11/2“. Kvalitnější značky dodávají k výpustím i sítko na zachytávání nečistot.

Ke kuchyňskému dřezu patří baterie. Věnujte pozornost tomu, zda má pro ni dřez vyřezaný otvor, případně s jakým průměrem. Baterii můžete sladit s barvou dřezu, případně si koupit výhodný set. Pěkným detailem je vestavěný dávkovač na saponát, který zbaví linku nevzhledných plastových nádob.

Kuchyňské dřezy jsou důležitou součástí linky. To, jaký si vyberete, ovlivňuje váš komfort při práci v kuchyni. Věnujte výběru dostatek času a vše si dobře promyslete. A nezapomeňte, že dřez může být vaším krásným a zároveň praktickým pomocníkem.

- PR článek -