Umělý kámen, který je někdy označován také jako kámen technický nebo konglomerát kamene, vzniká ve výrobě rozemletím přírodních kamenů (většinou křemene), příměsí a pojiv. Výsledný materiál lze dále řezat a povrchově upravovat, zejména leštit do vysokého lesku.
Pro použití v kuchyni jsou důležité jeho vlastnosti. V některých ohledem dokonce překonává kámen přírodní.
Přečtěte si také článek Kuchyňské pracovní desky a přírodní kámen
Různé tloušťky materiálu Silestone vám umožní vybrat mezi různými typy hran. Foto: Cosentino
Umělý kámen je velmi odolný, a to jak vůči mechanickému poškození nebo poškrábání. Odolává také kyselinám běžně používaným v kuchyni (ocet, citrón, víno). Při manipulaci přesto doporučujeme používat vždy podkladní prkénko.
Je nenasákavý a antibakteriální – pro práci v kuchyni jsou to naprosto klíčové vlastnosti, protože kromě odolnosti a pěkného vzhledu potřebujeme také, aby byl pracovní prostor dobře čistitelný, nevznikaly na něm skvrny a byl hygienický.
Architekti i uživatelé milují technický kámen pro jeho atraktivní vzhled. Je dostupný v široké škále barev a dekorů, které příroda vytvořit neumí, ale které odpovídají současným trendům moderního bydlení. Např. jako příměsi mohou být použity zrcadlové nebo skleněné střípky, které dodají pracovní desce třpytivý vzhled.
V současných kuchyních je velmi oblíbená bílá barva. S přírodním kamenem v tomto ohledu nelze počítat, ale umělý kámen bílou nebo krémovou barvu mít může. A velmi žádaný je také umělý kámen imitující mramor, který je jinak pro použití v kuchyních nevhodný.
Díky rozměrům desek až 3 250 x 1 590 mm lze vytvořit kuchyňský ostrůvek bez spojů. Foto: Cosentino
Údržba a čištění umělého kamene je velmi snadná. Při běžném používání stačí přetřít vlhkým hadříkem. Při trochu větším znečištění nebo mastnotě přidejte kapku saponátu nebo čistícího prostředku dodávaného výrobcem desky. Pokud chcete, aby povrch vypadal co nejdéle jako nový, je nutné jej pravidelně impregnovat přípravky k tomu určenými prodejcem. U leštěných povrchů jednou za 2 roky.
Snadná údržba desky jen mýdlem a vodou. Foto: Cosentino
I přes velkou odolnost a tvrdost materiálu byste neměli na kuchyňské desce nic krájet, vystavovat jí přímému ohni a teplotám nad 120°C. Nikdy nepoužívejte na čištění abrazivní prostředky a písky, které by mohly kámen poškrábat. Těžké kovové hrnce pokládejte opatrně.
V České republice je nejznámější český výrobce Technistone, který na základě italské technologie vyrábí technický kámen v Hradci Králové už od roku 1991. Technistone je technický tvrzený kámen, v němž přírodních složky tvoří více než 90% hmoty výrobku. Kámen je ve výrobě lisován do deskoviny, která se později opracovává. Technistone je možné využívat jak v interiéru, tak exteriéru. Je odolný vůči agresivním látkám používaným v kuchyni, vůči oděru, poškrábání, skvrnám, bakteriím, pachům i teplotám do 120 stupňů Celsia.
Kuchyňská deska z umělého kamene Silestone. Foto: Cosentino
V nabídce dodavatele kuchyňských pracovních desek z konglomerátu kamene Kamenictví Obelisk najdete vedle pracovních desek Technistone také desky Silestone španělského výrobce Cosentino. Desky jsou dostupné v tloušťkách 1,2 cm, 2 cm a 3 cm a 3 atraktivních povrchových úpravách – vysoký lesk, matný povrch nebo drsný rustikální vzhled.
Řada Silestone Loft vytváří prostory se sugestivním městským a industriálním vzhledem. Foto: Cosentino
Další informace a fotogalerii kuchyňských desek najdete zde.
Kontakt:
Kamenictví Obelisk s. r. o.
Božanovská 1581
193 00 Praha 9
tel.: 281 923 501
Web: www.stones.cz
E-mail: kamenictvi-obelisk@seznam.cz
Další články o materiálech kuchyňských desek
Kuchyňské pracovní desky ze slinuté keramiky Laminam
Kuchyňské desky z přírodního kamene jsou odolné a krásné
- PR článek -