Kuchyně podle učení feng-šuej
Nedávno jsme vás informovali o tom, co je to čínská nauka feng-šuej a jak se projevuje při stavbě a zařizování bytu či domu. Dnes si ukážeme, jak funguje aplikace tohoto učení přímo v praxi, a sice při zařizování kuchyně, kterou staří Číňané považovali za centrum domova.
Nejprve se podíváme na orientaci místnosti. Okna přípravny pokrmů by měla směřovat na jihovýchod, tedy na stranu jang. Rozhodně by neměla být otočena k severu, kam se hodí situovat spíž s potravinami. Do kuchyně otočené k severu proudí podle feng šuej negativní energie. I ta se však dá částečně odstranit, a to zavěšením větrných píšťal do oken. Nepříznivá je rovněž situace, kdy dveře do kuchyně leží naproti dveřím do ložnice či do koupelny.
Celá místnost by měla působit příjemným a harmonickým dojmem, měl by v ní být klid, pořádek a dostatek prostoru a nemělo by v ní být příliš elektrických spotřebičů. Zdi by měly být vymalovány nejlépe nabílo, nanejvýše pak ve světlém a teplém, například béžovém odstínu. Nevhodnými barvami je modrá a šedá, ale ani odstíny červené a oranžové. První dvě barvy snižují chuť k jídlu, odstíny červené zase příliš zesilují energii ohně.
Co se týče zařízení kuchyně, linka a sporák by měly být otočeny směrem ke dveřím tak, aby nás při přípravě jídla nic (ani nikdo vcházející do místnosti) nepolekalo. Vyvedení kuchaře či kuchařky z rovnováhy by na jídlo mohlo rovněž působit negativně. Vařič je lepší pořídit plynový než elektrický. Oheň je totiž mnohem přirozenější a navíc pokrmy vařené na elektrickém sporáku mohou způsobovat zvlášť citlivým jedincům zácpu. V blízkosti vařiče (ani přes zeď) by také neměla nacházet ložnice či obývací pokoj. A nikdy by vařič neměl stát vedle dřezu, jelikož voda hasí oheň.
Jídelní stůl bychom měli pořídit v ideálním případě kulatý (obecně jsou podle učení feng-šuej kulaté tvary nábytku i pokojových rostlin lepší a především více harmonické než ostré a špičaté). Zcela nevhodný je čtyřhranný obdélníkový či čtvercový stůl, který bohužel najdeme v drtivé většině domácností.
Pokud již takový stůl vlastníme, pak bychom si rozhodně neměli sedat k rohu, ale podél jeho strany. Sezení u rohu způsobuje podle Číňanů špatné trávení. Pokud se nám do kuchyně nevejde kulatý stůl, pak je lepší než čtyřhranný stůl vícehranný (šesti-, osmihranný). Opět platí pravidlo, že by nikdo neměl sedět u stolu zády ke dveřím.
Autor: efa