Keramika byla používaná již v dávných dobách zejména pro svou trvanlivost. Tehdejší nádoby, hrnce, zásobníky na obilí, olej nebo víno vydržely být plně funkční po mnoho let. Není se tak čemu divit, že lidé na keramiku nikdy nezanevřeli a neustále je součástí jejich domovů. Díky novým technologiím dochází u keramiky k rozšíření možností jejího využití. Poslední dobou se dostávají do popředí rozměrné dřezy, sanitární keramika nebo třeba masivní keramické pracovní desky.

Vybírejte, máte z čeho!

Keramické dřezy patří v současnosti k oblíbenému zařízení kuchyní. Vyrábějí se v mnoha klasických i moderních designech. Na výběr máte hluboké čtvercové jednodřezy, dvojdřezy, dřezy s odkapávači, vaničkami, výlevkami a dalšími doplňky. Spokojit se nemusíte ani s klasickou bílou barvou, v nabídce je široká paleta atraktivních barev, od černé, červené, šedé atd. Výrobci se zaměřili také na povrch glazury, která může oslňovat vysokým leskem, být hedvábně matná nebo se pyšnit perleťovým efektem. Absolutním hitem jsou pak romantické dekory zdobící hladkou odkapávací plochu dřezu. Zákazník si tak dnes může vybrat barvu, tvar i typ keramického dřezu a dokonale jej tak sladit se vzhledem kuchyně.


Keramický dřez Duravit

Jedinečné vlastnosti keramiky

Keramika je materiálem, který v kuchyni působí velmi příjemně a přirozeně. Je kompaktní, jemná a na omak příjemná, navíc vysoce odolná vůči nárazu, proto by ji neměl poškodit ani pád těžkého kusu nádobí. Významná je také její mimořádně vysoká teplotní odolnost. Samotná keramika se vypaluje při teplotách nad 1200 stupňů Celsia a tak nemůže v kuchyni nastat situace, kdy by vysoká teplota dřez poškodila. Na keramický dřez tak můžete bez obav pokládat rozpálené pánve, horké hrnce i pekáče právě vytažené z trouby. Další výhodou keramiky je její tuhost, která velmi omezuje přenášení vibrací. Namontované vodovodní baterie se tak nemohou viklat a ani drtiče odpadu při chodu nerezonují.

Keramika je rovněž materiálem hygienicky nezávadným, což je v místnosti, kde se připravují pokrmy velmi důležité. Keramický dřez je kompaktním kusem, kde nenajdete žádné spáry, v nichž by se mohly usazovat nečistoty. Povrch opatřený glazurou je navíc neporézní, takže ani na něm neulpívají barviva či látky nesoucí různé pachy. Na povrchu dřezů nejsou vidět zaschlé kapky vody, což je běžné u dřezů nerezových. Jednoduchá údržba je největší předností keramických dřezů.


Keramický dřez Vileroy&Boch

Glazura je také velmi tvrdá a odolná proti otěru. Keramiku můžete vyčistit i silně agresivními chemikáliemi, ale většinou naprosto postačí běžný čisticí prostředek na nádobí. Navíc je stálobarevná, tedy plně probarvená v celé struktuře, jelikož neobsahuje žádné složky vyrobené z plastů a pryskyřic, které by se rozkládaly pod UV zářením. To znamená, že po celou dobu užívání nemění keramický dřez svou barvu. Keramické dřezy si i po dlouhé době užívání udržují stále čistý a svěží vzhled.

Dřezy a pracovní deska

Keramika je velmi vhodným materiálem do každé (nejen rustikální) kuchyně. Oproti nerezovým dřezům se ty keramické nádherně vyjímají a působí opravdu elegantně. Jsou uzpůsobeny ke všem možným druhům montáže do kuchyňské linky. Dřezy nástavné jsou montovány shora do výřezu v pracovní desce. Tento způsob montáže se hodí především pro pracovní desky ze dřeva nebo dřevovláknitých materiálů. Řezná plocha v desce je tak lépe chráněná před případným pronikáním vlhkosti. Samostatné, čili modulové keramické dřezy se oproti tomu pokládají přímo na instalační dřezovou skříňku, k pracovní desce tak nejsou upevněné. Existují také keramické dřezy rovinové a podstavné, které se hodí především jako kombinace s pracovní deskou z umělého nebo přírodního kamene. Je možné je použít také v kombinaci s jinými materiály odolnými vůči vlhkosti.

- jap -

Foto: archiv firem