Máte málo místa pro potraviny?
Ukážeme vám tři základní způsoby ukládání potravin do vysokých skříní a popíšeme hmatatelné rozdíly.
Policová skříň
Klasická hluboká policová skříň, kterou známe všichni ze spižíren starších domů a bytů, je značně nepřehledná a prostor v ní lze efektivně využít jen stěží. Pokud chceme vařit z potravin uložených v zadní části, musíme vždy vyklidit část potravin zpředu. Horní patra potom obsluhujeme za pomocí židle či schůdků a ve spodních patrech se zase téměř plazíme po zemi. Hluboká policová skříň nemá v moderní kuchyni své místo a je pouze nouzovým řešením.
Skříň s drátěným výsuvem
Drátěné výsuvy jsou dalším vývojovým krokem k dokonalé a funkční kuchyni. Bohužel i tento systém má své mouchy a prostorová využitelnost není stoprocentní. Drátěné koše jsou připevněny k předním dveřím skříně a po otevření vyjíždějí všechny koše najednou. Velikost a využitelnost úložného prostoru je proto omezena předními dveřmi, jednotlivými patry skříně i hloubkou a šířkou košů. Pokud je skříň umístěna u zdi, dostáváme se do podobné situace jako u klasických polic a potraviny jsou přístupné pouze z jedné strany. Nevýhodou tohoto systému je také omezená nosnost 50 až 80 kg na celý výsuv, a proto není možné skladovat větší množství nápojů, omáček, olejů nebo jiných těžších potravin. Drátěné dno košů ve výsuvu není vhodné pro skladování sypkých potravin v originálních obalech. V případě nehody je rázem nepořádek ve všech dalších níže položených koších.
Skříň vybavená anglickými zásuvkami
Úložný systém s anglickými zásuvkami je vytvářen přesně podle zásad Dynamic space. Po otevření předních dvířek skříně se každá zásuvka vysouvá samostatně, a ukládání potravin je tak velmi přehledné a manipulace snadná. Každý zákazník si může určit výšku, šířku i nosnost jednotlivých zásuvek dle potravin, které chce skladovat. Nosnost jediné zásuvky může být až 65 kg, proto lze bezpečně uchovávat větší množství nápojů, mléka a i pivní soudek. Plné dno zásuvek usnadňuje úklid, navíc lze jednotlivé zásuvky dále rozdělit pro bezproblémové ukládání potravin, nápojů, pečiva, čajů, mléka, dóz,… Do stejně velké skříně, kde bylo pět drátěných košů ve výsuvu, se lze umístit i 8 anglických zásuvek, čímž se využitelný prostor podstatně zvětší.
Máte málo místa na nádobí?
Správným zvolením typu skříňky lze získat až 40 % využitelného prostoru navíc ve vaší kuchyni. Popíšeme vám základní rozdíly.
Policový systém a zásuvky s částečným výsuvem
Obě varianty jsou překonané novými systémy a jejich nevýhodou je špatný přístup k nádobí a nízká nosnost zásuvek. A navíc kdo z nás někdy neklečel u kuchyňské linky a něco nedoloval zezadu.
Tři zásuvky s plnovýsuvem
Dnes nejpoužívanější způsob s velice dobrou možností manipulace s nádobím. Bohužel hodně výrobců nepoužívá nebo ani nemá možnost variabilního vnitřního dělení úložného prostoru, a tím výrazně klesá komfort užívání takové kuchyně oproti kuchyni tímto systémem vybavené.
Čtyři zásuvky s plnovýsuvem
Tento způsob dělení skříňky částečně využívá prostor v soklu, který je dnes u kuchyní běžně 15 cm. V kuchyňské lince vám přibude jedna zásuvka na drobné předměty, na které není nikdy místa dost nebo jiné uspořádání řeší ukládání koření a olejů u varné desky. Přidáním jedné zásuvky navíc získáte o 33 % více úložné plochy a přitom hrnky se do hlubokých zásuvek stále vejdou. S použitím vnitřní výbavy dáte zásuvkám nepostradatelnou logiku.
Spokojený nákup Vaší kuchyně Vám přeje Dušan Pelc
- PR článek -