Charakter vybavení kuchyně určuje především počet členů domácnosti, ale i jejich věk, zdravotní stav, způsob zaměstnání, místo a také druh bydlení. Tato hlediska totiž převážně určují množství a způsob přípravy domácí stravy.

Recept na rozmístění nábytku a spotřebičů

Práci v kuchyni určitě usnadní dobře uspořádaný provoz, v němž je vyřešen vztah kuchyňského prostoru k ostatním částem bytu a logický sled základních prací, které potřebujeme v kuchyni vykonat. Kuchyň plánujte od spodní plochy, od tohoto rozvržení se odvíjí další rozmístění poliček, vrchních skříněk a dalších spotřebičů.

S ohledem na plynulý průběh jednotlivých pracovních kroků je nejvhodnější seřazení kuchyňských sestav do písmene L, případně do U nebo vytvoření tzv. ostrůvku. Kuchyně ve tvaru L se hodí nejvíce do takových místností, kde je na jedné straně okno a na druhé jsou dveře. Je-li kuchyň úzká jako nudle, opatřete si jednoduchou linkou (I). U takové linky potřebujete 90 cm prostoru mezi linkou a zdí.

Provozně nejvhodnější a nejosvědčenější je návaznost hlavních pracovišť – přípravná plocha, po její pravé straně varná plocha s příslušnou odkládací plochou, po levé straně mycí centrum (dřez, myčka) s dostatečnou odkladní (odkapní) plochou. Ukládání předmětů kuchyňského inventáře, příručních zásob potravin a nejrůznějších strojků a malých elektrospotřebičů by mělo být po ruce - poblíž příslušných pracovních ploch.

Nejlépe dosažitelný je v kuchyňské sestavě prostor ve výšce 80 až 190 cm. Proto do něho ukládáme příruční zásoby potravin, nejčastěji používané nádobí a pracovní pomůcky. Poměrně dobře dostupné je i pásmo 40 cm nad podlahou, kam můžeme uložit například pekáče a jiné druhy nádobí, které rovněž často používáme. Ve výšce   nad 190 cm se najdou skladovací prostory pro vybavení kuchyně, které používáme pouze příležitostně.

Jestliže už máte ve výhledu nějakou kuchyňskou sestavu, nejprve se přesvědčte, že odpovídá rozměrům a tvaru vaší kuchyně. Stejně tak je potřeba ověřit, zda správně sedí přívody a odpady vody, rozvody plynu a elektřiny.

Doplňky a příslušenství

Nezbytným vybavením kuchyně je dřez. Výrobci nabízejí dřezy vestavné a nástavné, samostatné, s odkapní plochou i kombinované. Také materiálové provedení je různé - od nerezu přes smalt až po směsové materiály. Dřezové baterie se dodávají kohoutkové i pákové, ze zdi i stojánkové nebo chromované. Do kuchyně jsou doporučovány praktické baterie stojánkové se sprškou. K dřezům jsou vhodné zabudované dávkovače saponátu a dnes už téměř běžný standard – drtiče kuchyňských odpadů.

Užitnou hodnotu každé kuchyně určitě zvýší rozmanité funkční a estetické doplňky. Patří k nim zejména program otevřené kuchyně jako jsou madla a tyče včetně závěsných polic, háčků, košíků a jiných praktických pomůcek jako jsou vestavné odpadkové koše i systémy pro třídění odpadků, drátěný program pro třídění a ukládání kuchyňského inventáře a potřeb včetně kontejnerových posuvů do skříní.

Praktické materiály

Převážná část kuchyňského nábytku se vyrábí tak, že základní část skříněk je z laminované dřevotřísky a čela a dvířka jsou z nejrůznějších materiálů. Všechny povrchy kuchyní by měly být omyvatelné běžnými nebo speciálními čistícími prostředky. Výrobci už nabízejí možnost dodávky kuchyně s nastavitelnými výškami pracovní plochy, tedy nejen standardních 85 – 86 cm. To umožňuje osazení skříněk na masivní stavitelné nohy, k nimž se přichytává spodní krycí lišta (soklová) opatřena těsnícím profilem z umělé hmoty.

Dvířka bývají osazena celokovovými závěsy s velkým úhlem otevření (110°) a vybavena tlumičem nárazů. Boky zásuvek jsou obvykle kovové stejně jako nosné drážky, které jsou opatřeny pojistkou proti vypadnutí. Jejich sklon je řešen tak, aby zásuvky byly samouzavírací. Konstrukce zadní stěny skříněk umožňuje proudění vzduchu a tím zabraňuje provlhnutí. To vše zvyšuje jejich životnost.

Pracovní desky se nejčastěji vyrábějí z postformingových desek v nejrůznějších dezénech. Pro náročnější spotřebitele jsou k dispozici umělé i přírodní kameny nebo speciální materiály (například corian) s vysokými užitnými vlastnostmi. Přední hrany desek se zpravidla zaoblují. K pracovním deskám se instalují těsnící lišty.

Nejoblíbenější a nejvhodnější úpravou zdí u pracovních ploch je keramický obklad. Nově se používá také obklad z materiálů pracovních desek (postforming, corian apod.). Je možné instalovat také omyvatelné tapety nebo umělé obkladové materiály či nátěry. Hlavním hlediskem však vždy zůstává snadná údržba.

Technické vybavení

Kuchyně lze vybavit vestavnými nebo samostatně stojícími spotřebiči. Jedná se o varné panely elektrické, sklokeramické, plynové a kombinované. Patří sem také trouby včetně mikrovlnných, sporáky, chladničky, mrazničky, myčky nádobí, odsavače par, pračky i sušičky prádla. Výběr je rozmanitý. O vhodném spotřebiči je nejlépe poradit se s odborníkem. Před návštěvou si však ověřte, jaké kapacitní možnosti mají instalace ve vašem bytě a co nejpřesněji určete, co od nového spotřebiče očekáváte. Potom lze vybrat výrobek s optimální skladbou funkcí vyhovujícím vašim potřebám.

Pro instalaci technického vybavení kuchyně je nutno připravit místnost stavebně. Každý prodejce kuchyní by vám měl jako součást smlouvy poskytnout technický podklad pro přípravu a tedy následně i úspěšnou montáž a bezproblémový provoz kuchyně.

S plánováním kuchyně se obraťte na kvalitní kuchyňské studio nebo architekta. Porada s odborníkem se mnohdy finančně vyplatí, protože ušetříte za zbytečné investice. Není pravidlo, že správná kuchyně musí mít všechno moderní. Na prvním místě je její funkčnost, která se odvíjí od životního stylu domácnosti.

Autor: Alexandra Rohanová

Foto: archiv firem Kuchyně Sykora, Schüller kuchyně, Ally Studio