Původní horské jídlo chudých švýcarských pastýřů, sestávající se z tučného sýra, který se podával s bramorem, si ve své modifikované podobě našlo milovníky po celé Evropě. Dnes si tak vedle sýra pochutnáme i na uzené šunce, nakládaných okurkách, mladých cibulkách chřestu či dalších delikatesách, to vše doplněné o sklenku lahodného bílého vína.    


Raclette gril Tefal PR600012 Ovation, 2 075 Kč

Klasický raclettový gril má dva topné okruhy nad sebou. Zatímco spodní topné těleso zahřívá lopatičky s roztékajícím se sýrem, v horní části, kterou tvoří teflonová či kamenná deska, se mohou připravovat dobroty všeho druhu. Před pořízením grilu je proto třeba si rozmyslet, zda dáme přednost teflonu či přírodnímu kameni. Obě varianty mají své přednosti i nedostatky. Nižší pořizovací cena grilu s teflonovou deskou je vykoupena omezením používání kovových nástrojů. Výhodou kamenné desky je zase její snadná čistitelnost, na druhou stranu často dochází ke stékání omastku, který není zachycován zvýšenými okraji, jako je tomu v případě teflonové desky. Chcete-li se vyhnout nepříjemnostem, raději proto volte takovou desku, která má po obvodu alespoň odvodní kanálek. Pro nerozhodné jsou k dostání i grily s kombinací obou typů desek (např. Clatronic, Tristar).

Raclettový gril je zpravidla doplněn šesti až osmi malými lopatičkami, na kterých si každý ze stolujících připravuje svou porci přesně podle chuti. Lopatičky mají antiadhezní povrch, aby se na nich sýr přichycoval co nejméně a po použití je lze mýt v myčce.

Bez ohledu na svůj název má raclettový gril všestranné využití. Můžeme na něm grilovat i ryby, steaky, špízy a další pokrmy, které s klasickým raclettem nemají nic společného. Na malých pánvičkách lze připravit i horké dezerty, jako jsou zapečené nebo flambované banány, meruňky či pomeranče.


Kamenný a raclette gril 3 v 1 nabízí opékání toustů, úpravu ovoce, smažení volských ok, opékání brambor, zapékání a přípravu dalších pokrmů v grilovacích pánvičkách. Mnohostranný pomocník splní každé kulinářské přání (1990 Kč). Foto: Grily-grilovani.cz

Na našem trhu jsou raclettové grily k dostání v různých cenových kategoriích. Nejlevnější, kulaté grily s teflonovou deskou a šesti lopatičkami pořídíme již okolo jednoho tisíce korun (např. OBH Nordica, Tefal, Tristar). Větší grily mají obdélníkový tvar, přičemž na každé straně jsou umístěny čtyři lopatičky. Do nejvyšší kategorie pak patří grily s kamennou deskou, jejichž cena se pohybuje mezi dvěma až pěti tisíci (např. Moulinex, Rommelsbacher, Steba).


OBH Nordica Raclette gril

Autor: Ing. Kateřina Maňasová

Foto: archiv firem