Drtiče odpadků nejsou žádnou novinkou a ve spoustě zemí jsou běžnou součástí vybavení kuchyní již po mnoho let. Drtiče jsou většinou umístěny pod kuchyňskou výlevkou. K rychlému úklidu po jídle pak stačí pouze pustit proud vody a zbytky jídla z talířů či hrnců spláchnout do dřezu. V kombinaci s myčkou na nádobí se z vaření i následného úklidu stane příjemná záležitost. Můžete zapomenout na drhnutí nádobí a skladování odpadků, které bohužel přitahují škodlivý hmyz, hlodavce a také zapříčiňují nepříjemný zápach.
Jak drtič pracuje a co lze drtit?
Princip drcení odpadků je jednoduchý. Zbytky jídla jsou za současného toku studené vody rozdrceny a odvedeny do kanalizace nebo do septiku. Drtit lze v podstatě všechny zbytky jídla z kuchyně s výjimkou snad jedině velkých kostí – zeleninu, ovoce, maso, skořápky vajíček i ořechové slupky, menší kosti. Pozor si dávejte, zejména vyléváte-li do dřezu například olej z fritézy či jiný tuk, který by mohl při kontaktu se studenou vodu v drtiči zatuhnout. V tomto případě je dobré pustit raději vodu horkou a nechat všechen tuk řádně odtéct.
Na co se při nákupu zaměřit
Kvalitní drtič odpadků by měl mít dostatečný počet otáčet (2600 až 2800), který zaručí také úspornost spotřebiče. Jinými slovy drtič bude s prací dříve hotov. Nezapomeňte ani na protihlukovou izolaci. Přece jen pokud vaříte často, mohl by být přílišný hluk časem vám i sousedům nepříjemný. Důležitý je také průměr odpadního otvoru (95 milimetrů), abyste mohli pohodlně likvidovat i větší kusy masa nebo zeleniny. Na to třeba myslet již při nákupu dřezu.
Velmi důležitá je také antikorozní úprava komor drtiče. Vhodným materiálem je například sklolaminátový nylon nebo polyester.
Luxusní a výkonný drtič odpadků s velmi kvalitní protihlukovou úpravou, nerezovou úpravou a zárukou až 8 let pořídíte i za 25 tisíc korun. Standardní ale kvalitní drtič si můžete pořídit přibližně za 7 tisíc korun.
Foto: archiv firmy SUITE s.r.o.