Pokrok a vývoj postupuje i mezi kuchyňskými dřezy mílovými kroky. Tradiční smalt je již téměř zapomenut a prim v současnosti hrají dřezy nerezové. O své místo však bojují také dřezy z jiných materiálů, zejména umělého kamene. Důvodem jsou užitné vlastnosti umělého kamene.

Základem materiálu je drcený křemen spojený akrylátovou pryskyřicí. Umělý kámen nemá žádnou povrchovou úpravu, nemůže se tedy následně odlupovat. Materiál je nenasákavý, neponičí jej kyselina, ani šťáva z ovoce.   Umělý kámen vydrží teplotu přes 200 st. C. Neměl by mu uškodit ani občasný kontakt s nožem při krájení pečiva či ovoce.

Pokud bude deska a dřez ze stejného materiálu, a mohou tak tvořit jeden kompaktní celek beze švů a spár. K dokonalému vzhledu přispěje také dřezová baterie ze stejného materiálu. Umělý kámen má také řadu výhod z estetického hlediska – lze jej pigmentovat a vytvořit tak téměř jakýkoliv barevný odstín. Další předností materiálu je jeho jednoduchá opracovatelnost, objevuje se proto také ve složitých atypických tvarech. Oblíbený je proto zejména v atypických kuchyních, rozích   a všude tam, kde se „obyčejný“ nerezový dřez prostě nehodí.

Nejčastěji se na trhu objevuje umělý kámen pod označením corian, fragranit, hi-macs, kerrock, silgranit, solidstone, nebo cristalite-granit. Všechny mají podobné složení (drť přírodních minerálů, akrylát a barviva). Nepříjemným překvapením je poněkud vyšší cena dřezů, která se pohybuje zhruba od 10 tisíc korun, luxusnější kousky vyšplhají až k 30 tisícům korun. Investice do dřezu se však vrací v podobě prvotřídní kvality a velmi dlouhé životnosti. Dřez umělého kamene se spíše dříve okouká než opotřebuje.

Foto: archiv firem Luisina design, Schock