Materiál pro každého
Masiv
V nabídce kuchyní se setkáte docela jistě s masivem, který je vhodný především pro selské nebo rustikální kuchyně. Nejčastěji se přímo do kuchyní používá dřevo z dubu, buku, olše, ořechu nebo třešně. Ale samozřejmě i celá řada dalších dřevin. Odborníci zpravidla kuchyňské linky vyrobené celé z masivu příliš nedoporučují. Vhodnější je podle nich použití masivu pouze na korpusy a dvířka kombinovat třeba s dřevotřískovou deskou potaženou dýhou. To proto, že by mohlo dojít vlivem vlhkosti a tepla, které v kuchyni při vaření panuje k nežádoucímu pokroucení dvířek. Samozřejmě, že pro milovníky masivu jsou na trhu k dostání i dvířka z masivu. Ovšem je nutné počítat s vyšší pořizovací cenou, náročnější údržbou a také s náchylností k poškrábání. Ale pokud se budete o dřevo dobře starat, ošetřovat jej k tomu určenými účinnými přípravky, pak se vám odvděčí dlouhou životností a krásou.
Dýha
Dýha je cenově podstatně dostupnější než masiv a v našich kuchyních se využívá již několik desetiletí. Nepodléhá vlhkosti, a tudíž u ní nedochází ke kroucení. Jde o tenkou dřevěnou desku o síle několika málo milimetrů, která se lepí na nejrůznější typy desek. Nejčastěji je to spárovka, laťovka, MDF nebo dřevotřísková deska. Konečný vzhled se upraví vrstvou laku nebo mořidla. Ve výsledku dostanete velmi zdařilou imitaci masivu, která je však podstatně méně náročná na údržbu a navíc můžete vybírat i z imitací exotických dřevin.
Lamino
Ještě levnější variantou je použití lamina. Většinou dřevotřískové desky jsou již od výrobce expedovány v nejrůznějších barevných provedeních, či imitacích nejrůznějších dřevin. Po zpracování a vyřezání potřebných tvarů se hrany upravují zažehlením nebo olepením ve stejném barevném odstínu hranou ABS o tloušťce 2 mm. Nespornou výhodou lamina je velmi příznivá cena i velmi široký výběr barev. Oceníte jeho dlouhou životnost, tvarovou stálost i snadnou údržbu.
Fólie
Podobně bezúdržbové jsou také dřevotřískové nebo dřevovláknité desky potažené umělohmotnou fólií. Výhodou takto upravené kuchyňské linky je její variabilita. Můžete si dopřát folii jak v pestrých barvách, tak i v provedení imitace různých dřevin včetně těch exotických. Dá se dobře kombinovat s dalšími materiály použitými na doplňky nebo madla. K její údržbě vám postačí jednoduše hadr nebo houbička s trochou saponátu. Tyto fólie jsou také odolné proti oděru i proti vysokým teplotám, vyznačují se barevnou i tvarovou stálostí.
Exotika v kuchyni
Stejně jako se exotické dřeviny dostávají do našich domovů v podobě podlah, nebo nábytku, tak si upevňují svou pozici i v kuchyni. Stále více firem sahá při výrobě kuchyňského nábytku po exotických dřevinách. A není divu, mají totiž úžasné vlastnosti, neotřelý vzhled i barvu. Většina exotických dřevin pochází z Asie, Afriky a některé z tropických částí Jižní Ameriky nebo Indonésie, kde jsou vystavovány denně vysokým teplotám a zároveň velmi vlhkému podnebí. Díky tomu jsou odolné proti vlhkosti, při styku s vodou se nedeformují ani nekroutí a vyznačují se opravdu velkou tvrdostí. Mezi u nás nejvíce užívanou exotickou dřevinu patří zcela jistě teak. Ten je dokonce absolutně voděodolný, nevadí mu střídání teplot, dokonce ani sníh, mráz nebo přímé slunce. Zachovává si barevnou i tvarovou stálost. Další hojně využívanou dřevinou je palisandr, jehož sytě hnědá barva s odlesky fialové je nezaměnitelná. Ovšem na výrobu celé kuchyňské linky se díky své hmotnosti nedá použít, většinou se tedy setkáte s dýhou nebo folií s imitací palisandru. Z dalších exotických dřevin už si u nás našlo své místo iroko, cedr nebo zebrano.
Výhody a nevýhody dřeva v kuchyni
Nespornou výhodou dřeva je jeho příjemný vzhled, který do každého interiéru a kuchyní a jídelen zvláště vnese jedinečnou atmosféru. Z dřevem zařízených místností na vás dýchne útulnost a teplo domova. Má nezaměnitelný vzhled a některé druhy dřeva stářím zrají do krásy, získávají totiž jakousi patinu, která jim zaručuje originalitu v každém směru. Navíc, nenamoříte-li dřevo toxickými látkami, pak jde o velmi vhodné vybavení domova i z hlediska zdravého životního stylu a zdraví vůbec. Pořídíte-li si kuchyň v provedení dýhy nebo folií či lamina, nebudete muset ani sahat až tak hluboko do kapsy, snadno jí budete udržovat čistou a bez jakéhokoliv poškození. Za masiv si však připlatíte a stejně tak u něj počítejte s náročnější údržbou a možností mechanického poškození. U kuchyňských linek a nábytku vyrobeného ze dřeva je nutné také počítat s tím, že dřevo vysychá. Před samotnou koupí nebo zadáním výroby si ověřte, zda bylo dřevo zpracováno v ideální vlhkosti kolem padesáti procent. Také si zjistěte, jestli výrobce pracuje s dřevinami těženými na jednom místě, protože stromy a dřevo z nich zpracované pocházející z různých míst, se mohou, navzdory shodnému druhu, lišit barevností.
Dřevo najdete v kuchyni nejen v podobě nábytku, ale také v podobě nejrůznějších doplňků a kuchyňských pomocníků. Asi nejvíce využívaná jsou klasická dřevěná prkénka, která jsou však stále častěji nahrazovaná jinými materiály. Nejčastěji tvrzeným sklem nebo plasty. Dřevěná prkýnka mají totiž jednu nevýhodu a tou je, že do sebe natahují pachy. Proto byste si měli při práci v kuchyni pořídit na každý druh potravin jedno. Kuchyň vám příjemně dozdobí také nejrůznější dřevěné dózy na potraviny, kořenky nebo salátové mísy. Dřevo je prostě jedinečný materiál, který z našich kuchyní určitě ještě dlouho nevymizí.
Připravila: Petra Martišková
Foto: archiv firmy Koryna