Sehnat recept není problém, jenže pěkně křupavá pizza se upeče jen v peci. Kde ji sehnat a jakou vybrat, abychom si mohli pizzu péct doma?
Voňavá pizza z pravé pece
Klasickou pec s ohništěm na dřevo najdeme v sortimentu nefalšovaných italských pecí, které se na našem trhu prodávají pod značkou Alfa Refrattari. Široký sortiment pecí nejrozmanitějších velikostí a tvarů (kulatá, čtvercová, oválná) se vzájemně odlišuje rozmanitě tvarovanými vstupy, které mohou být bez dvířek nebo s dvířky - prosklenými nebo plnými. Z modelové řady pecí menších rozměrů je do kuchyně vhodná kompaktní pec Due Piani. Dvě pečící desky nad sebou umožňují pečení pokrmů na optimálním místě pece. Ano pokrmů, neboť v peci kromě pizzy upečete i buchty, šťavnatou kachnu nebo pěkný špalíček masa. Připálení pokrmu se nemusíte bát, protože prosklená dvířka s teploměrem a vnitřní osvětlení umožňují průběžnou kontrolu pečení. Kdo má dost místa a může si dopřát opravdovou velkou pec může si vybrat rozměrnější model s vysokou klenbou Tradizionale, jednoduchou a účelnou pec Volta Bassa nebo typ Master Classic. Poslední model je dodáván v deseti velikostech. Na přání si k peci můžete objednat bohaté příslušenství – od předpecí tvořeného oblouky a deskami různých tvarů, přes komínové přípojky až po nerezové nářadí k obsluze pece.
...kdopak nám ji postaví?
Než začneme uvažovat o peci postavené napevno, měli bychom vědět, jak vypadá a jak funguje. Pec na pizzu se skládá z kovové nebo zděné podstavy , tepelně izolovaného dna a ohniště s otvorem olemovaným šamotovými tvarovkami. V ohništi se topí tvrdým suchým dřevem a spaliny jsou odváděny do komína. Proto je před zadáním zakázky nutná konzultace s odborníkem, zda komín vyhovuje pro připojení pece. Pokud komín nemáte vůbec, nezoufejte a s realizační firmou domluvte technické podmínky pro dodávku a montáž komínového tělesa. Doporučit firmu, která se stavbou pecí zabývá, není snadné. Na zakázku pec získáte v kamnářství nebo u prodejců krbů a kachlových kamen.
Moderní doba = moderní pec
Tradiční zděná pec se všude nevejde a kromě jiného – topte dřevem třeba v paneláku. Další věcí je poměrně dlouhá doba než se zděná pec rozpálí. U elektrické nebo plynové pece na pizzu tyto problémy odpadají. Co trh nabízí? V zásadě se pece dělí na dvě skupiny: rozpékací a pečící.
Rozpékací pece na pizzu jsou určeny k pečení zmrazené pizzy, zapékání klobás, baget, hamburgerů a jiných „minutkových“ dobrot. Pec na pizzu Pronto – 7130 OBH Nordica je vybavena kamennou pečící plochou o průměru 28 cm a má tři stupně pro nastavení teploty 135, 250 a 350 °C. Výhodou je, že se rychle rozehřívá, takže na pizze si pochutnáte za čtyři až pět minut.
V e-shopu Singer jsme objevili lehkou a přenositelnou pec Forno, model 902 na pečení i rozpékání. Pečící deska z umělého kamene udržuje stejnoměrnou teplotu při pečení, která je do pece dodávána dvěma topnými tělesy Dobu pečení si lze nastavit na časomíře. Hmotnost pece je pouhých šest kilogramů a kromě toho pec s termoizolačním povrchem v barvě terakota je designově zdařilou miniaturou „velké“ pizza pece.
K pečení pizzy v domácnosti se používá takzvaná jednokomorová pec, kam se vejde jedna až čtyří pizzy o standardní velikosti třiceti centimetrů. Pece jsou vybaveny citlivým termostatem pro dokonalou regulaci teploty, prosklenými dvířky a osvětlením vnitřního prostoru pro vizuální kontrolu přípravy pizzy. Úsporu energie zabezpečuje izolace vnějšího pláště, vysokou teplotu udrží vnitřní šamotová výplň.
Z produkce značky Zanussi si lze vybrat levnější model pizza pece s elektromechanickým ovládáním nebo dražší a modernější plně digitalizovanou elektrickou či plynovou pec. V prvním případě se mechanicky ovládá třípolohový přepínač teploty, která je digitálně sledována, v druhém případě elektronický ovládací panel umožňuje snadné a přesné nastavení teploty pro všechny druhy pizzy. Digitální plynová pizza pec je naprosto bezpečná. Hořáky jsou vybaveny bezpečnostním prvkem, který odpojí přívod plynu v případě poruchy nebo přerušení jeho dodávky. Opětovné spuštění se provádí pomocí manuálního restartovacího spínače.
A poslední chuťovka pro gurmány: V sortimentu Amare Krby Brno je pizza pec na zahradu. Je vyrobena z litiny a vejde se na ni jedna pizza o průměru čtyřiceti centimetrů. Připojuje se na vnější okruh grilu, takže můžete k opečenému masíčku podávat i pravou italskou pizzu. Je však otázka, jestli vás na ni nepřejde chuť při pohledu na cenu. Zahradní pizza pec se prodává za 10 690 Kč.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem