Základem k úspěchu je vysoká teplota

Proč domácí pizza z trouby nikdy nechutná tak, jako ta z restaurace? Aby se tento italský pokrm udělal tak, jak má, potřebuje především správnou teplotu. Nejideálnější možností je klasická kamenná pec, v níž se topí dřevem. To si ale v běžné domácnosti samozřejmě jen tak někdo dopřát nemůže.

Taková pec dokáže vyprodukovat teploty dosahující až k 700 °C, pizza se pak v těchto pecích peče v teplotách kolem 500 °C. Pokud se divíte, že si v italské restauraci objednáte pizzu a za 5 minut jí máte na stole, pak za to mohou právě tyto teplotní podmínky. Při vysoké teplotě se totiž těsto i náplň upečou už do jedné minuty.

Ke správnému pečení však stačí i teploty zhruba od 300°C, což ale běžná domácí elektrická či plynová trouba prostě nezvládne. A tam je zakopaný pes. Domácí elektrické pece na pizzu vyšší teploty zvládnou a navíc vám doma zaberou jen minimum místa. Jak fungují?

Žádné vysoušení

Asi to znáte. Když vyndáte z trouby domácí nebo mraženou pizzu, bývá často suchá a je těžké vychytat dobu a teplotu pečení tak, aby na povrchu nebyla spálená a uvnitř naopak nedodělaná. Domácí elektrické pece jsou naproti tomu vybaveny žáruvzdorným kamenem, který má podobné vlastnosti, jako kámen v klasických pecích.

Dokážou vyprodukovat teplotu až do 400 °C, což je skvělý a pro pizzu ideální výkon. A jaké jsou hlavní výhody domácích pecí? V první řadě nevysouší sýr ani omáčku, takže náplň zůstane šťavnatá.

Povrch kamenných plotýnek bývá nepřilnavý, je tak snadný na údržbu a k pečení nepotřebujete olej ani pečící papír. No a hlavní předností těchto spotřebičů je to, že ať už připravujete domácí nebo mraženou pizzu, hotovou ji budete mít do několika málo minut. Díky tomu je možné každému hladovému strávníkovi připravit vlastní pizzu během chviličky a nemuset se dělit o jednu, zatímco se dlouze dopéká další.

V elektrické peci navíc připravíte i jiné pochoutky – například koláče, zapékané pokrmy, maso, ryby, panini a další. Pokud se tedy obáváte koupě spotřebiče na jednostranné využití, v tomto případě se bát nemusíte.

Tipy domácích pecí na pizzu

Pokud vám vidina kvalitní pizzy připravené v pohodlí domova připadá lákavá, pak byste měli vědět, jaké možnosti trh nabízí. A začneme u ceny. Tyto domácí elektrické spotřebiče pořídíte už od cen v řádech stovek až po desetitisíce. Rozdíly to jsou velké, ale záleží na tom, jak moc precizní chcete při přípravě pizzy být a jak moc se chcete přiblížit italským „ristorante“.

Představme si tedy jednotlivé možnosti. Nejčastější variantou jsou záklopné pece, které propečou těsto z obou stran díky kameninovým plotýnkám (co se týče materiálu, většinou se jedná o šamot, u dražších variant se používá i přírodní kámen cordierit a jemu podobné).

Tyto pece mívají termostat, v některých případech bývají vybaveny i různými programy pro širší spektrum pokrmů nebo časovačem.

Zakoupit lze také pece, které mají podobu mikrovlnné trouby a na připravovaný pokrm tak dobře uvidíte. Představme si tedy nějaké konkrétní příklady.

Finančně nenáročnou, ale schopnou variantou je například elektrická pec Domo. Ta je určena jak k pečení pizzy, tak k tvorbě palačinek, omelet, zapékání i pečení. Je to univerzální pomocník v jednoduchém designu a s jednoduchým ovládáním, pizzu v ní připravíte zhruba za 12 minut. Je vybavena nepřilnavým povrchem, který se snadno udržuje, spodní část se dá navíc využít i samostatně jako pánev.

Pec na pizzu

Elektrická pec na pizzu Domo DO9177PZ, cena od 999 Kč

Pec na pizzu

Elektrická pec Ferrari G1000602, cena od 2999 Kč

Trochu dražší a výkonnější variantou je elektrická pec Ferrari, která dokáže vyprodukovat teplotu až 400 °C. Jak pizzu z čerstvých surovin, tak tu mraženou, v ní připravíte už za 5 minut. Pec Ferrari je vybavena termostatem, připravit v ní můžete stejně jako v předešlém případě i jiné typy pokrmů, ať už naslano nebo nasladko.

Pokud se chcete co nejvíce přiblížit chuti pizzy z kamenné pece, pak můžete sáhnout po luxusnější variantě. Elektrická pec The Smart Oven Pizzaiolo od Sage je vybavena hned třemi autentickými typy tepla (vodivé, sálavé a konvekční). K ohřevu dochází ze spodu i v celém prostoru pece, k dispozici je navíc 7 programů pro různé typy pizzy (italská pizza, pizza s vyšším těstem, křupavá pizza atd.). Přírodní kámen cordierit navíc zajišťuje podobné podmínky jako klasická kamenná pec. Pizzu zde upečete už do 2 minut.

Pec na pizzu

Pec na pizzuPec na pizzu

Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, můžete díky ní zdokonalovat své umění a stát se opravdovým mistrem pizzařem.

Text: Eliška Střelková

Foto: archiv firem