Digestoře je možné rozdělit hned podle několika parametrů. Základní otázkou je, zda potřebujete odsavač s odtahem do komína nebo digestoř recirkulační. O odtahové digestoři mohou uvažovat jen ti, kteří mají v kuchyni připraven vývod, kudy půjdou odsáté pachy z pokrmů a pára vzniklá během vaření ven. Pamatujte na to, že pro správné fungování odsavače je nutné, aby se průměr odtahového komína alespoň minimálně shodoval s průměrem vývodu digestoře, nikdy nesmí být vývod užší.

Pokud možností odvádět pachy a páry vývodem nedisponujete, pak vám nezbývá než omezit svůj výběr na přístroj fungující na principu recirkulace vzduchu. Recirkulační digestoře jsou bohužel o něco méně výkonnější a nedokážou si účinně poradit s párou, na druhou stranu díky uhlíkovému filtru, který vrací vyčištěný vzduch zpět do místnosti, alespoň nevypouštíte žádné zplodiny do okolí. Pamatujte však na to, že uhlíkový filtr je pro správné fungování přístroje nutné jedenkrát až dvakrát do roka vyměnit.

Další rozdělení digestoří vychází z celkového typu a velikosti vaší kuchyně. Do menších kuchyní se hodí nejvíce vestavné nebo podvěsné digestoře zabudované do skříněk kuchyňské linky, ve větším prostoru zase lépe vynikne a dotvoří celkový design kuchyně nápadná komínová či ostrůvková digestoř. Odsavač komínový bývá umístěn mezi závěsné skříňky linky a je jednou stranou přichycen ke zdi. Ostrůvkový typ naopak nepřiléhá ke stěně žádnou stranou, je namontován do stropu tam, kde je varné centrum umístěno v prostoru, a hodí se tedy do velkých, prostorných kuchyní.

Nyní se pojďme podívat na pár čísel. Ať už si vyberete digestoř odtahovou či recirkulační, nebo ať už je vestavěná nebo komínová, důležité je u všech sledovat několik parametrů. V prvé řadě jde o šířku digestoře, která by měla být vždy minimálně stejná jako šířka varné desky, ideálně širší. Platí, že čím větší digestoř, tím lepší odtah. Výškově by měl být odsavač umístěn cca 70 centimetrů nad sporákem.

Nutné je propočítat si také výkon digestoře. V menší kuchyni si s odtahem par a pachů poradí přístroj s výkonem kolem dvou až tří se metrů krychlových za hodinu, ve větších kuchyních a zejména v místnostech propojených s obývacím prostorem pak odsavač musí disponovat výkonem trojnásobným. Výkon potřebný pro vaši kuchyň spočítáte tímto vzorcem: 6 x objem kuchyně, přičemž objem = podlahová plocha x výška stropu.

Zároveň si však pohlídejte hlučnost, která by se měla pohybovat kolem 50 decibelů při nejvyšším výkonu. Pozor si dávejte na levné neznačkové přístroje, které mohou být velice hlučné i při malém výkonu a jejich odtah nebude vůbec kvalitní. Vyzkoušejte si alespoň test s listem papíru A4, který by každá puštěná digestoř měla udržet i při nejmenším stupni.

Nezbytným aspektem při vybírání digestoře je samozřejmě design, neboť v moderní kuchyni je to právě digestoř, která dotváří celkový vzhled kuchyně. Velmi oblíbenou kombinací je nerez a sklo, někteří se však takovým přístrojům brání z důvodu náročnější údržby. V oblibě jsou také aluminiové, barevné nebo rustikální digestoře s dřevěnými prvky.

Vedle nezbytného tukového filtru, který pohlcuje pachy a mastné výpary, je většina odsavačů doplněna světlem, aby bylo na vaření dobře vidět. Samozřejmostí je i několik "rychlostí", kterou se odsává. Některé přístroje disponují rovněž dálkovým ovladačem, jiné zase senzorem, který začne odsávat automaticky v případě potřeby, nebo funkcí autokomfort, díky níž je zajištěn čistý vzduch po celý den. Pokud máte strach, že budete zapomínat vyměňovat uhlíkové filtry v recirkulační digestoři, pořiďte si takovou, která vás upozorní kontrolkou.

Závěrem již stačí pouze upozornit, že by během odsávání neměl být v bytě průvan - tady si stejně jako u klimatizace spíše uškodíte než pomůžete.

Autor: efa

Foto: archiv firem Baumatic, Best, Fagor