Kde mít domácí barové doupě?
Mít hezky po ruce všechny základní nápoje, patřičné ingredience a barmanské náčiní řešili už v minulosti naši předkové a toužíme po tom i v současnosti. Určitě se ještě najdou v našich domácnostech a hlavně v obývacích pokojích tzv. „sekretáře“. Vedle poliček na sklo a uzavřených skříněk a zásuvek se v nich ukrýval malý bar většinou se sklopnými dvířky. Pikantní bylo, že měl všechny tři stěny zrcadlové, takže zásoba lahví se rázem zdála nekonečná. Později se přešlo k mobilním barům, což byly skříňky na kolečkách nebo servírovací stolky až k fixním barům v podobě specializovaných skříněk.
Současným trendem je barem spojit pracovní část kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Bar se tak často stává jediným předělem mezi kuchyní a společenskou zónou domácnosti. Dobrým řešením je, když barový pult navazuje na ostrůvek s mycím centrem. Poloha v blízkosti dřezu, lednice nebo mrazáku je výborná, protože je vše potřebné na dosah. Spoustu času a nervů ušetří dostatek úložného prostoru pro skleničky a všechny barmanské pomůcky. Úzký barový pult lze využít například při přípravě pokrmů, pod něj jde diskrétně schovat multifunkční skříňku.
Vyhrává ten, kdo má ve sklepení svého domu vhodnou místnost - říká se jí někdy „extrovna“, kde může svou fantazii ve zřizování domácího baru pustit na plné obrátky. Jak vybavit takovou úschovnu alkoholu záleží na domácích zvyklostech a tradicích. Jde o milovníky kvalitních vín nebo spíše o vyznavače nejúžasnějších novinek v barových disciplínách? Podle toho se bude odvíjet výbava baru. Budou zde dominovat stojany a regály na lahve archivního vína nebo chladicí box na sekt?
V nabídce kamenných i internetových obchodů se objevují také bary přenosné a nejrůznější mobilní pulty, jejichž praktická funkčnost v kombinaci s nadčasovým designem splňují požadavky i těch náročnějších zákazníků. Například přenosné bary společnosti Justin Case použijete nejen během veletrhů, akcí, recepcí nebo v klubech, ale i v domácím prostředí. Na trhu je taky zvuková verze s MP3 playerem a bednami. Přitom barové moduly zvládne snadno přemístit a znovu sestavit jeden člověk během krátkého času.
Barmanovo nádobíčko
Jednotlivé díly barového náčiní – to je celá věda. Především budete potřebovat předměty, které jsou běžným vybavením domácnosti - například chladnička s mrazničkou na led a k ochlazení nápojů. Pokud doma nemáte, je nutné pořídit si i mixér, drtič ledu a odměrky. Nutný bude šejkr (shaker), i když nebudete připravovat pouze míchané nápoje. Šejkr je kovová nádoba asi o obsahu ½ l, většinou se skládá ze tří částí (tělo, uzávěr, cedník). Dále bude zapotřebí tumbler, což je vyšší silnostěnná sklenice, asi 1/2 litrová. Někdy má i hubičku, ale nemusí. Je nutná i dlouhá lžička na míchání a kovové sítko se spirálou zvané strainer (strejnr). Dále pak sifonová láhev, odměrky, kalíšky, odlivky, karafy, kleště a otvírač lahví, napichovátka (na špízy), nože, uzávěry lahví, nádoby a kleště na led, brčka, slámky a další potřebné doplňky.
Nezbytné jsou šikovné druhy sklenek pro různé nápoje, které dodají drinkům patřičný vzhled. Existuje zhruba osm základních druhů sklenic pro podávání koktejlů. Nemusíme být příliš úzkostliví ohledně toho, kterou sklenici použijeme, pokud se držíme zásady vybrat sklenku přiměřenou koktejlu. Opatříme si také elegantní servírovací tác nebo set tácků pod sklenky s koktejlovými ubrousky.
Pohodlí a šmrnc
Samozřejmě nesmíme zapomenout na barové židličky. Mladí lidé, kteří většinu času tráví v zaměstnání a ještě nemají rodinu, preferují většinou barové sezení v kuchyni všeobecně. Rodinkám s malými dětmi se bude asi více zamlouvat bar vhodný nejspíš jako doplněk klasického kuchyňského stolu. Výška barů se totiž pohybuje v rozmezí od 100 do 120 cm a židle k němu má sedací plochu asi 80 cm nad podlahou. Pro děti to může být sice zábavné a skotačivé, nicméně dost nebezpečné.
V posledních letech jsou tzv. IN stoličky z průhledného plexiskla. Jsou dostatečně pevné a odolné pro každodenní provoz a navíc působí velmi lehce a vzdušně. Současná nabídka trhu se předhání ve výběru dostatečného množství barových židliček od designových vychytávek až po tradiční kousky. Při výběru si dávejte rozhodně pozor na prostor u nohou. Na židličkách by se mělo hostům sedět dobře a neměly by chybět opěradla. Pro celkovou atmosféru je důležité také příjemné a kvalitní osvětlení. Takovou službu spolehlivě zastoupí bodová světla umístěná na stropu barového místa, které je možné libovolně otáčet a vyklápět.
Nosí se kvalita
Nezapomeňte svůj bar zásobit dostatečným množstvím kvalitního alkoholu, vín i nealkoholických nápojů. Ať už v barech profesionálních či domácích se tolerují náhražky jen výjimečně, levný či nekvalitní alkohol však nikdy. Také led by měl být připravený z balené vody bez bublinek. Sladí se cukrovým sirupem, protože se rozpouští lépe než krystalový cukr. Nezapomeňte na peprná kořenidla, která dodají pikantním drinkům ten správný říz. Může to být Worchester, Tabasco nebo Angostura, což je hořký destilát z Karibiku, který pořídíte od 200 korun za lahvičku s obsahem 0,2 l.
Ale teď už je čas namíchat si koktejl podle chuti. Na zdraví!
Autor: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem Mobalpa, Blomus, Vacu Vin