Při uspořádání zohledněte teplotní zóny

Spižírnu byste měli mít ideálně na chladném místě, kde je teplota kolem 10 °C až 12 °C. Výhodou je, pokud se taková místnost nachází na severní straně domu a je dobře větratelná. Pokud nemáte na špajz vyčleněnou samostatnou místnost, uložte potraviny do kuchyňských skříněk, které jsou co nejdále od sporáku. Vyšší teploty a pára by nedělaly pochutinám právě dobře.

Při rovnání věcí do spíže pak myslete na teplotní zóny špajzu. Potraviny, které potřebují největší chlad, dejte co nejblíže k zemi, kde je teplota nejnižší. Patří sem například nápoje, mléko nebo trvanlivá zelenina.

Nastavitelné police a organizéry vám nafouknou prostor

Nejpraktičtější je uspořádat regály či police do tvaru písmene U či L. Ideální přitom je, když si pořídíte systém s nastavitelnou výškou desek, později tak můžete vnitřní prostory bez problémů reorganizovat. Abyste pohodlně dosáhli až dozadu, volte police s maximální hloubkou 30 cm. Nejvyšší z nich by se pak měla nacházet maximálně ve výšce 170 cm, abyste na uložené věci dobře viděli a nezapomněli hned po měsíci, že je tam máte.

Pokud se potýkáte s nedostatkem prostoru, můžete zvýšit počet úložných míst chytrými organizéry. Drátěné šuplíky využijí místo pod policemi příliš vysokých regálů, kapsáře, které zavěsíte na dvířka, pak rychle zpřístupní často používané ingredience.

Nové potraviny ukládejte dozadu

Abyste se vyvarovali plýtvání a zbytečného vyhazování zkažených potravin, doporučujeme ukládat nejnovější přírůstky až za ty starší. Nestane se vám pak, že se vám starší potraviny zkazí, nebo na ně dokonce zapomenete. Jednou za čtvrt roku také udělejte generální úklid a vyhoďte všechny prošlé produkty. Nejlepší je navázat revizi spíže na roční období – snadněji si tak uvědomíte, jestli jste už třeba na jaře zásoby probrali.

TIP: Pokud přendáváte potraviny z původních obalů do skleněných nádob, vystřihněte z obalu minimální trvanlivost nebo dobu přípravy (například u těstovin) a přilepte informace na spodek dózy. Potřebné údaje tak budete mít kdykoli rychle po ruce.

Co do spíže nepatří?

1. Nebezpečné chemikálie

Ve spižírně byste neměli skladovat agresivní čisticí prostředky, barvy, laky, ředidla a další chemikálie, které by mohly při nepozornosti nebo špatném dovření kontaminovat potraviny.

2. Prostředky proti hmyzu

Bude jim lépe někde na vyvýšeném místě, třeba u pracího prášku. Pokud se chystáte použít přípravky na hubení mravenců nebo potravinových molů přímo ve špajzu, ujistěte se, že je opravdu můžete použít v interiéru v blízkosti potravin.

3. Mrazák nebo lednice

Ve spíži byste neměli mít lednici ani mrazák. Jejich kompresory vytvářejí teplo, které potravinám právě nesvědčí. Ideální naopak je, když bude v místnosti chladnější a sušší vzduch.

- PR článek -