Ideálním materiálem, ze kterého by měl být sklep, v němž přechováváme víno, vyroben, jsou cihly nebo kámen. Prostor tak bude dostatečně vlhký a zároveň bude dýchat. Důležité je udržovat ve sklepě stálou tmu nebo alespoň přítmí a samozřejmě kontrolovat tamní teplotu.
Doporučená teplota ve sklípku se pohybuje v rozmezí od 8 do 12 stupňů Celsia. Samozřejmě se nic zásadního nestane, když bude ve sklípku malinko chladněji nebo tepleji, vždy však platí, že by se tady měla udržovat teplotní stálost.
Narozdíl od bytů bývají sklepy vlhké dostatečně, hrozí tady však opačný problém – přílišná vlhkost. Zatímco suchý vzduch způsobuje vysychání korkových zátek, velká vlhkost může zapříčinit jejich plesnivění. Stejně tak hrozí plíseň i etiketám. Doporučuje se proto popsat lahve voskovkou dříve, než etiketa zplesniví anebo text na ní vybledne.
V žádném případě nesmíte v blízkosti lahví skladovat uhlí, naftu nebo chemikálie. Obecně se doporučuje neskladovat společně s ušlechtilým mokem v lahvích nebo sudech nic jiného, neboť by víno mohlo pohltit nežádoucí pachy. V neposlední řadě pak víno potřebuje také klid. Pokud vám hned vedle domu vede silnice nebo se vám sklep z nějakého jiného důvodu otřásá, zvažte jiné místo pro zbudování sklípku. Otřesy totiž vínu ani trochu neprospívají.
Jednou za čas je dobré víno zkontrolovat, zda se v něm nesráží cukr nebo se nekalí. A samozřejmě sem tam nějakou tu lahev otevřít a užít si svého koníčku při posezení s přáteli...
Autor: Efa
Vybudujte si malý domácí vinný sklípek
10. April 2005 |
Zatímco milovníkům vína, kteří bydlí v bytě, nezbývá než vybudovat si jen skromnou domácí minivinotéku někde v komoře, majitelé domku jsou na tom o poznání lépe. Mohou si totiž postavit opravdový sklípek.