Sklep považuje mnoho lidí za přežitek, stavební firmy je zákazníkům rozmlouvají a argumentují vysokými cenami zemních prací či technologickou náročností. Člověk se tomu odporu mnohdy až diví – naši předkové sklepy budovali běžně, ale dnes, v době chlubící se vysokou vědeckotechnickou úrovní, to je problém... Stavitelé, kteří na sklepu trvají, mnohdy raději dají přednost jeho vykopání svépomocí, čímž se dá ušetřit velká část nákladů.

Ale k čemu je takový sklep vlastně dobrý? Možností použití je mnoho, záleží na jeho velikosti, dispozici, teplotních a vlhkostních podmínkách atd. Dá se použít k uskladnění potravin, různých sezónních věcí, nebo třeba jako prádelna, další obytný pokoj, klubovna, místnost pro volný čas – třeba s kulečníkem atd. Jistě, dá se argumentovat tím, že podobné prostory nemusí být pod zemí. K uskladnění věcí se dá využít garáž, zahradní domek, nebo prostě udělat dům na povrchu větší, a ani nemusíte chodit po schodech. Do jisté míry je to pravda, avšak co třeba na pozemku, jehož rozloha je omezená a není šance na dokoupení dalšího kusu? Taková situace nastává např. ve městech. Mít celý pozemek zastavěný velkým domem tak, že kolem zbude jen úzký proužek země, by asi chtěl jen málokdo. Někdy není řešením ani stavba do patra, protože v daném místě jsou povoleny jen budovy určité maximální výšky.

Další výhodou sklepa jsou relativně stálé teplotní podmínky za každého ročního období. Klasické vlhké neizolované sklepy jsou chladné i v létě (proto se ostatně používaly k uchovávání potravin), naopak moderní, dobře zaizolované sklepní prostory se v zimě snadno vytopí. Nemluvě ani o tom, že vzhledem ke svému umístění jsou sklepy dobře hlukově izolovány, tudíž jsou ideálním místem pro zkušebnu kapely a pořádání bujarých oslav :-). Sklep sám o sobě také vlastně tvoří izolaci přízemí.

A nakonec, pro některé jedince je sklep neocenitelnou součástí plánu ochrany během řádění tornáda, války nebo útoku mimozemšťanů. Když už jsme si tedy zjevnou potřebu sklepa vysvětlili, jak na jeho stavbu?

Záleží na tom, k čemu má být určen. Pro původní primární účel mnoha sklepů, tedy skladování potravin, není nutné provádět důkladné tepelné izolace – ba naopak, je to spíše na závadu. Jistě, dnes už má málokdo zásoby na několik měsíců dopředu, ale když byste chtěli doma třeba vinný sklípek, tepelné izolace si raději odpusťte a také určitá vlhkost je ku prospěchu. To je ovšem samostatná kapitola, většina lidí dá přednost sklepu jakožto univerzálně využitelné místnosti s veškerými izolacemi proti teplu i vlhkosti.

Jestliže tedy máte projekt, je dobré kvůli jeho realizaci oslovit více firem. Některé totiž za zemní práce účtují až nehorázné sumy. Ne každý má možnosti a čas využít budování svépomocí zmíněné výše, avšak vždy se dá ušetřit třeba tak, že na samotné kopání (respektive bagrování) si najmeme jinou, specializovanou firmu, kterou zaplatíme zvlášť. Náš hlavní dodavatel by to totiž nejspíše udělal také, a ještě si k ceně přihodil svůj zisk. Při pečlivém zvážení všech možností nemusí sklepní prostory přiměřené velikosti stavbu až tak prodražit. A hlavně – jakmile je jednou dům hotov, není prakticky cesty zpět. Uvědomte si, že nebudujete jen pro okamžitou potřebu, ale že stavba bude stát (doufejme) další desítky let. Abyste se tedy po nějaké době neproklínali, proč jen jste tehdy dům nepodsklepili... Dodatečně už je to totiž téměř nemožné, nebo přinejmenším velmi obtížné.

Autor: Michal Hamšík

Foto: archiv firmy G Servis a redakce