Spočítejte si, kolik lidí se ke stolu vejde
Funkční jídelní stůl musí kromě estetických kvalit splňovat i některé technické parametry. Velikost desky stolu se řídí počtem osob; k pohodlnému stolování je na jednoho stolovníka zapotřebí 60 cm šířky a minimálně 30 cm hloubky. Oválné nebo kruhové stoly potřebují prostor větší (pro dvě osoby by stůl měl mít průměr 75 cm, pro čtyři pak 90 cm). Existuje také závislost mezi výškou stolu a židle. Obvyklá výška jídelního stolu je 72 až 74 cm a sedáku židle 44 až 46 cm. Proto pokud si pořizujete nový stůl, vyzkoušejte ho pokud možno zároveň se židlemi, které u něj budou stát. Klidně si do obchodu doneste židli, na které budete sedět, anebo si alespoň předem změřte výšku sedáku a v obchodě vyzkoušejte posezení na podobné židli. Stůl přece nekupujete každý týden a ta trocha námahy se vyplatí. Stehna sedícího člověka by se měla pohodlně vejít pod desku nebo výztuhu stolu (je zapotřebí minimálně 16 cm) a nohy stolu by neměly při sezení překážet; na to je třeba dbát zvláště u stolů rozkládacích.
Moderní je sklo, plast i dřevo
Kulaté nebo oválné stoly působí vždy příjemněji nežli čtvercové a obdélníkové. Výhodou kulatých stolů je, že nikdo nesedí v čele, ale proti stojí fakt, že jejich plocha zabere poměrně dost místa. V menším prostoru se dá kulatý stůl elegantně nahradit půl obloukem přistaveným z jedné strany ke stěně, nebo ještě lépe půlobloukem rozkládacím. Potom je dostatek prostoru pro pohodlné stolování, po němž se stůl lehce složí. Do menších místností jsou vhodné i rozkládací stoly. Zvětšení plochy se většinou řeší pomocí rozevření, roztažení stolu nebo přídavnou deskou. Některé stoly mají nastavitelnou výšku desky, kterou lze přizpůsobit židli. Pokud jsou stoly nastavené napevno, je dobré dbát na to, aby mezi deskou a sedákem židle byl prostor nejméně 30 centimetrů.
V malých bytech můžete místo klasického stolu využít barový pult, který bývá součástí nových modelů kuchyňských linek. Pokud má ale plnit funkci jediného jídelního stolu v domácnosti, volte raději pult snížený s klasickými židlemi. Do prostornější místnosti umisťujeme jídelní stůl do samostatného výklenku nebo přímo do jídelny, kde najdou své místo i příborníky a komody na nádobí a textil používaný ke stolování.
Pokud jde o materiál, jistě si každý vybere. Masivní stolní desky a celodřevěné stoly z dubu, buku, javoru nebo teaku, s matným nebo lesklým lakovaným povrchem mají sice vyšší pořizovací cenu, zato delší životnost. Snadná je také jejich údržba a hlavně renovace. Stoly z lamina jsou cenově dostupnější, pohodlně se udržují a vybírat lze z mnoha tvarů a dezénů. Horší už je případná oprava poškrábané desky, kdy nezbude než celou vyměnit nebo pořídit stůl nový. Oblíbené jídelní stoly ze skla, chromu, z umělého kamene či obkládané bývají choulostivější na poškrábání nebo odření povrchu, často jsou však odolnější vůči vyšším teplotám a dobře se udržují. Cena jídelních stolů je velmi rozdílná právě pro různorodost materiálů, tvaru a celkového provedení, včetně designérsky jedinečných kusů.
Autor: Irena Forejtová