… - ostatně naši předkové vánoční stromy zdobili pouze tím, co jim poskytl les, zahrádka nebo kuchyně.
Velice oblíbené jsou slaměné ozdoby s červenými mašlemi, které nemusíte vyrábět ručně, ale můžete je dnes už přímo hotové koupit nejen na vánočních trzích nebo ve specializovaných obchodech s lidovými řemesly, ale také v některých supermarketech.
Slaměné zvonečky, hvězdičky, vločky a panáčky pak můžete na větvích doplnit vlašskými ořechy navázanými na niti nebo pentli, miniaturními šiškami borovice, zdobenými perníčky či sušenými kolečky pomerančů a citrónů.
Také řetězy je možné vyrobit ručně z darů přírody, a nahradit tak prodávané celofánové střapce. Velmi povedené jsou jeřabiny, šípky nebo zrnka kukuřice navléknutá na niti, zajímavé je navléknout na bavlnku čtverečky syrových brambor a nechat řetěz uschnout. Výše uvedené suroviny je možné navzájem rovněž zkombinovat třeba i s hřebíčkem, novým kořením, buráky nebo s korálky a vyrobit jeden velký dlouhý řetěz.
V přírodním, i když poněkud odlišném duchu, jsou pečené ozdoby v podobě perníčků nebo vizovického pečiva. Na rozdíl od vizovického pečiva, které je určeno pouze k dekoraci, lze perníčky ze stromečku průběžně ojídat stejně jako čokoládové figurky. Obojí lze nakoupit na předvánočních trzích nebo v obchodní síti, ovšem doma pečené chutná i zdobí nejlépe.
Místo elektrických svíček, které by se k těmto přírodním ozdobám samozřejmě vůbec nehodily, pak na stromeček upevněte svíčky klasické, samozřejmě však přitom dávejte pozor, aby se vám stromeček nevzňal. Proto jej postavte v dostatečné vzdálenosti od záclon, závěsů a dalších hořlavých materiálů a nikdy od něj, pokud svíčky hoří, neodcházejte.
Autor: efa