Bar je zajímavým zpestřením bytu i domu. Pokud si však myslíte, že si jej mohou dovolit jen obyvatelé prostorných místností, jste na omylu. Barové posezení je totiž ideální i do miniaturních kuchyní!

V malých bytech je možné postavit bar místo jídelního stolu, a ušetřit tak mnoho místa, které vznikne nejen díky užší servírovací ploše, ale také díky vysokým štíhlým židlím, které zaberou mnohem méně prostoru než židle klasické.

Zatímco v malé kuchyni je vhodnější instalovat barový pult spíše ke stěně, ve velké místnosti je ideální umístit jej do prostoru, a využít jej tak z obou stran, případně jím oddělit místo určené k vaření od jídelní nebo obývací části.

Bar umístěný v prostoru tak plní funkci prostředníka mezi těmi, kdo na baru sedí a mezi tím, kdo připravuje drinky nebo pohoštění. Barman či hospodyňka tak nemusí odbíhat do kuchyně pro další várku pití a jídla, ale může obsluhovat hosty a zároveň být v centru dění.

A jak by měl správný bar vypadat? Z kuchyňské strany by neměla chybět pracovní deska, která by měla navazovat na kuchyňskou linku, a tudíž by měla být stejně vysoká (tzn. 86 - 90 cm), servírovací pult by pak měl být o cca 25 centimetrů výše. Důležité je počítat s místem na nohy ze strany, kde budou stát barové židle. Ani jejich výběr nepodceňujte! Je důležité, aby se na židlích dobře sedělo, jinak vám návštěva brzy uteče domů.

Zapomenout byste neměli ani na kvalitní a příjemné osvětlení a dostatek úložného prostoru pro všechny druhy sklenic, barmanské pomůcky i suroviny. V neposlední řadě je důležité umístit bar v dostatečné blízkosti dřezu a lednice s mrazákem, abyste měli vše potřebné po ruce.

Autor: efa

Foto: archiv firmy Mobalpa